A vidéki élet
2014. október 14. írta: Gyökösi Attila

A vidéki élet

Ez a hirtelen felindulásból elkövetett írás egy, a facebook üzenőfalamon megjelenő panaszkodó poszt hatására született. Pontosabban nem is a konkrét megjegyzés okán, hanem inkább a miatt, mert az utóbbi időben többektől több hasonló beírást olvastam.

Szóval arról van szó, hogy a városból (konkrétan ugye Budapestről) a 30-50 km távolságban található kisebb településekre költöző barátok és ismerősök panaszkodnak arra, hogy a kerítésük mellett mezőgazdasági munka folyik, traktorral, kombájnnal, repülővel trágyáznak, aratnak, permeteznek. Ugyebár általában friss parcellázásokon épült új házakról beszélünk, tehát a jelenleg már beépített területeken akár csak 3-5 éve még kukorica meg napraforgó sárgállott, és persze a telkek mellett továbbra is szántók fekszenek. A kiköltözött népek meg panaszkodnak, hogy nem nyithatnak ablakot, nem tudnak az udvaron teregetni, meg mi lesz a gyerek homokozójával, és különben is micsoda dolog hogy egyáltalán permeteznek. Az utak sarasak a traktorkerekek által odahordott földtől, és mindez akár hétvégén is keseríti az életüket... 

chemt.jpg

Vidéki chemtrail...

Én meg – amúgy szintén Pestről kiköltözöttként – ilyenkor szoktam eltakarítani ezen posztok íróit az hírfolyamomból. Mert az, hogy ezek a népek fordítva ülnek a lovon, az egy dolog. De hogy ezután még az én saját hírfolyamomban kell olvasnom a panaszáradatukat, hogy szegény fordítva megült ló az orruk alá szellent, és követelik, hogy azonnal dugózzák be emiatt a ló fenekét (minden lóét, az egyszerűség kedvéért), szóval az már azért sok. 

Az én, - mondjuk úgy, idealizált - elképzelésem szerint régen vidéken azok laktak, akiknek ott volt dolguk. Földművesek, gazdálkodók, hagyományos értelemben vett parasztok. És minden vidéken lakó termelt és gazdálkodott, még azok is, akik igazából a ’szolgáltatási szektorban’ dolgoztak, kereskedők, kocsmárosok, vagy épp sírásók voltak. Mindenkinek volt földje, voltak jószágai. Ismerték a vidéket, tudták mire számíthattak, és nem lepődtek meg, ha a trágyázáskor trágyaszag volt, eső után meg sár…

A városban meg épp azok éltek, akik nem akartak/tudtak/vágytak a földdel foglalkozni. Ők járhattak szép cipőben a kövezett utcákon. És persze trágyaszag helyett szívhatták a széntüzelés bűzét, valamint vehették a piacon az ennivalót.

Ma viszont, aki megteheti, megtartja a városi munkáját és keresetét, és elköltözik az agglomerizációba, mert az még mindig trendi. Mindig jó a levegő, állandó a madárcsicser, és lesz saját fű, meg fa, meg paradicsom… Pont, mint a ’Country Life’ magazinok képein.

De a vidékről, a mezőgazdaságról nem tudnak semmit, és igazából nem is érdekli őket. Sőt, ha van némi kellően modern környezetvédelmi és főképp BIO indíttatásuk, akkor még azt is gondolják, hogy náluk aztán még a levéltetvek is boldogok lesznek, egy szem vegyszert nem használnak majd, és azt is gondolják hogy ezen nagyszerű ideához 100 mérföldes körzetben mindenki örömmel csatlakozni fog. Úgy gondolják, a VIDÉK egy nagy zöld ’kívánság-gép’, ahol mindent megkapnak, amit elképzelnek, és az összes negatívum maximum a távolság lehet.

aaa.jpg

Maga a paradicsom, mi? Hát, lehet az is, de ehhez mi is kellünk, nem csak a táj...

Aztán amikor kiderül, hogy mégsem így van, akkor már késő. Mert ugye akik nem csak laknak vidéken, hanem ott (és abból) élnek, bizony sok mindent máshogy látnak, erre hamar rádöbbenhetnek a naiv telepeseink. Mert vidéken lakni ugyan valóban jó, de abban nem vagyok biztos, hogy jobb mint mondjuk a városban. Inkább csak más. Mások az előnyei, mások a hátrányai, ez nyilvánvaló. De vannak hátrányai. Aki képes elfogadni ezeket, sőt akár képes a hátrányokat is örömmel, de legalább érdeklődéssel, elfogadással szemlélni, az alighanem szeretni fogja. Aki azonban a városban is csak a koszt és a kutyakakis járdákat veszi észre, az valószínűleg vidéken is a negatívumokba fog belefutni, azok fogják zavarni. (Ezen a vonalon tovább morfondírozva persze hamar eljutunk a belső béke szükségességéhez, és oda is, hogy ha belül békében élsz magaddal, akkor mindenhol megtalálhatod a helyed. De most nem erről akartam írni ám.)

De mindegy is. Most látom, ez a poszt is arra lyukad ki, hogy a gondolkozás és a belátás képessége bizony kiveszni látszik az emberekből. Igazából azzal lehet a legnagyobb gond, hogy sokan nem tudják, hogyan is működik a világ. Ennek esetükben számtalan összetevője lehet, kezdve attól, hogy egy átlagos vidéki község önkormányzata mennyi (milyen kevés!) pénzzel rendelkezik, (mennyiből tud mondjuk infrastruktúrát fejleszteni) egész odáig, hogy vajon hétmilliárd embert hogyan is lehetne bio elvek szerint etetni… Az egész megint csak arról szól, hogy kicsit gondolkozni kéne, a dolgok másik oldalát is megnézni.

És akkor lehet, hogy többeknek sikerülne menetirányban helyet foglalni a lovon, mások meg esetleg idejében rádöbbennének, hogy nem is való nekik egy ló…

Nekem meg nem kéne buta bejegyzéseket olvasnom a facebook hírfolyamomban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr206793589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.15. 14:19:11

Jó poszt.

Bár azt hittem, hogy a városi/vidéki zajról lesz benne szó...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.15. 14:25:18

"a gondolkozás és a belátás képessége bizony kiveszni látszik az emberekből. Igazából azzal lehet a legnagyobb gond, hogy sokan nem tudják, hogyan is működik a világ."

A legesleglegesleagalapvetőbb szerintem, hogy nincsenek tisztában a dolgok előnyével és hátrányával. Hogy a dolgok jogokkal ÉS kötelességekkel járnak.

Kiköltözöm vidékre, mer az jó, de az infrastruktúra itt is meglegyen ám! És érjek be a fővárosi munkahelyemre seccperc alatt ám! .......

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 14:25:43

Kedvencem, amikor a fűnyírásra meg a kutyákra és a csirkék zajára panaszkodik a fővárosiból vidékivé lett ember.

Reggie 2014.10.15. 14:31:54

"Az utak sarasak a traktorkerekek által odahordott földtől..."

Ez az egy jogos. A KRESZ eloirja, hogy a kerekeket le kell tisztitani, mielott az aszfaltra megy a jarmuvel. Dokumentalni kell es feljelenteni.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.15. 14:33:24

@Hoppácska: Az indexes 'beharangozó' nem az én művem, meg is lepődtem most kicsinyt rajta... :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.15. 14:42:52

@Reggie:
"Ez az egy jogos. A KRESZ eloirja, hogy a kerekeket le kell tisztitani, mielott az aszfaltra megy a jarmuvel."
De attól tartok, hogy a vidékre költözött úriember se pucolja le a kerekeit, amikor a suv-jával visszahajt az aszfaltra. De még csak a biciklijéét se... pedig nyilván valamennyi földet azzal is fel lehet hordani...

Rwindx 2014.10.15. 15:00:51

Az indexes felvezető félrevezet, de a poszttal egyetértek.

9mmPara 2014.10.15. 15:09:10

Balaton-parti faluba kell költözni és akkor nyáron másfél hónapig még a fővárosban megszokott zaj és zsúfoltság is megvan :)
Zamárdit első helyen javaslom >;->

encir 2014.10.15. 15:22:10

@maxval a bircaman: bizony ám :-)

Mint tősgyökeres vidéki, bizony panaszkodom a fűnyírásra.
Vasárnap hajnalban kezdik már... igaz,nem tudom, őslakos-e vagy kiköltözött.

Régente kaszával vagy fűnyíró ollóval vágták - csöndesen.

A kakas nem zavar.

Meg a jó levegő, a nyugalom....hahaha.....ezt épp a kiköltözők tették tönkre, az autóhordáikkal (iskola, óvoda előtt már moccanni se lehet, nagyobb forgalom van mint a pesti belvárosban, mert szegény kiscsimoták lábát járásra nem lehet használni), a kutyasétáltatásaikkal, mikor utcahosszat őrjöngve acsarognak a bent lévő ebek....

7esbusz 2014.10.15. 15:29:56

Még ha igazad is lenne, pont abba a hibába estél, mint amibe ezek a picsogó városi népek. Csak te azon picsogsz, hogy ezek itten picsognak. Szóval ritka értelmes bejegyzés ez.

Szűcslaci 2014.10.15. 15:37:11

Ezért kéne belépőt szedni Budapest határán - alkalmanként és személyenként legalább 1000.- forintot. Személy szerint megvetem és gyűlölöm az újkori helótákat, akik minden pöccsenetjüket a fővárosban intézik, de színleg valami puccos agglomerációs lakóparkban laknak. Örökösen úton van legalább egy autójuk, reggel-este hatalmas káoszt generálnak az utakon. Gyereket iskolába, magát, asszonyt munkahelyre, viszi, délután uccu értük, haza velük, vissza Budapestre, vissza haza, irány vásárolni - megint csak Budapestre, haza a zsákmánnyal, utána mozi, báregyéb megint csak Budapesten...azután "haza" ismét.

Szúnyog 2014.10.15. 16:02:13

@Reggie: elmondanád, hogyan, s mivel kell a traktor kerekét takarítani?

k0Jack 2014.10.15. 16:07:21

nem kell ehhez fővárosinak lenni. minden nagyobb városban élnek "panelparasztok", akik képtelenek feldolgozni a vidéki élet körülményeit...

egy. 2014.10.15. 16:08:35

Flex, fűnyíró, láncfűrész, kakas, liba, kutyaugatás, földút, három kilométerre lévő buszmegálló nem zavar, ez a hely és az erdőszéli élet velejárója. De a korábban víkend- most belterületen ridegtartásban (enyhe eufémizmus, gyakorlatilag oda pottyant, ahova akar, és _soha_ nem takarítják) táborozó, vasárnaponta az ablakunk alatt futtatott lovak igenis zavarnak - és nem, nem ők voltak itt hamarabb.

moxika973 2014.10.15. 16:14:53

Az ex-szomszéd ilyen volt, zavarta a galambturbékolás, a szomszéd kakasát levágatta, mert kukorékolt, kivágta az udvaron a fákat, mert azoknak hullott a levelük. Végre elköltözött:)

2014.10.15. 16:15:25

Labancéknál nem elfogadott és természetes a traktorok és egyebek által összebaszott út.
Szerintem traktorkerék tisztítóval csinálják vagy vendégmunkásokkal.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.15. 16:28:03

igaza van a poszt tolonak
de legalabb itt aki rossz lora tett az maga sziv, viszont a massziv agglotomegek akik nap mint nap megrohamozzak szeretett Budapestunk utjait azok massal csesznek ki
ezen is kellene valtoztatni, irta valaki az 1000 HUF/alkalmi autos belepesi dijat, ez egy nagyon progressziv, modern es a VAROSIAKAT vedo cselekedet lenne
hozzatennem, hogyha videkre mennek, akkor termeszetesen mellenyzsebbol kifizetnem en is ezt az osszeget

Szelid sunmalac 2014.10.15. 16:34:08

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Hogyne. Persze, hogy kifizetned. Csak amig az osszes hivatal, miniszterium stb. Bp. van, addig kicsit masok az aranyok.

phaszfej 2014.10.15. 16:37:52

Azoknak vágnám le mindkét kezét, akik egy húszcentis damildarabbal nyírbálnak napokig füveket, amiket egy fűnyíróval 5 perc alatt letolnának.

Langzam Spaciren · http://egyxegy.blog.hu/ 2014.10.15. 16:39:10

Több éve agglomerációban élek, és mivel Bp-ről mentem ki, hogy majd ott nyugi, meg jó levegő, meg pihi, hát egyik se jött be. Jó levegő: valaki mindig éget valamit, esténként füst mindenhol, mivel mindenki épített magának kandallót, és jófajta vizes fával okádja a füstöt. Nyugi: hétköznap, pláne hétvégén mindig valahol flex, vágás, hasogatás, kalapálás, fűnyírás, mulatós bömböltetés. Ha megyek szólni, akkor nehogymá én mondjam meg, mit csinál a kertjében. A többi OK, ez vidék. Megyek is vissza Bp-re, a jó kis aszfaltra, már kezdtem szédülni a füvön.

Szelid sunmalac 2014.10.15. 16:47:35

Bunko szomszedok varos es videk fuggetlenek! Ezt vegyuk tudomasul. Pl. tokmindegy, hogy valaki videken el es a szomszed szombat hajnal 4-kor kezd el lancfuresszel dolgozni, vagy a belvarosban a szomszed a garazsaban es kertjeben fusi lakatosmuhelyet mukodtet, vagy a kulvarosi keruletben a szemben levo kreten gyerek minden allo nap reggel 8-tol este 6-ig folyamatosan egyetlen darab kibaszott bikini kazettat hallgat uvoltve oda-vissza.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.15. 16:48:27

@Langzam Spaciren:
"Több éve agglomerációban élek, és mivel Bp-ről mentem ki, hogy majd ott nyugi, meg jó levegő, meg pihi, hát egyik se jött be. "

Hát, előtte meg kellett volna kérdezned engem, én előre megmondtam volna :)

Mondjuk szerintem túlzol egy picit. Az a különbség a falusi és a fővárosi levegő közt, hogy a fővárosi folyamatosan rossz, szinte nem is érezzük már, annyira hozzászoktunk - a vidéki levegő meg persze jobb, de amikor tényleg avart éget a szomszéd, akkor aznap szó szerint füstben vagy. És ez eléggé feltűnik :)

"Nyugi: hétköznap, pláne hétvégén mindig valahol flex, vágás, hasogatás, kalapálás, fűnyírás, mulatós bömböltetés. "

Ez így van :( Véleményem szerint az utóbbi a gáz: hiszen a munkavégzés zajjal jár, oké - de a zenének nem kéne bömbölnie...

tralalala 2014.10.15. 17:27:25

"a gondolkozás és a belátás képessége bizony kiveszni látszik az emberekből"

Nem hiszem, inkább csak több hírt kapsz az ismerőseidről, mivel régen nem volt fészbúk.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.15. 17:33:52

@Szelid sunmalac: gratulalok!!!

hozzateszem ezt a szosszenetet a miert kell az autot hozzanoveszteni a seggunkhoz listajahoz
olyan klasszik elemek vannak hogy: vak nagymami, vagy festoletraval es 2 mazsa glettel hogyan kerekparozzak mar k.csog...

miniszteriumot mondtad? pl Parlament az okes?
parkolasi dij: 440 HUF/ora

eßemfaßom meg áll 2014.10.15. 17:49:28

@Langzam Spaciren: "mindig valahol flex, vágás, hasogatás, kalapálás, fűnyírás, mulatós bömböltetés."

Ezek bármelyikével lehet Bp közepén is találkozni ha van egy barkácsolós szomszéd, lakásfelújitás a közelben, vidám mulatóskedvű család vagy zöldterület a ház közelében (a fűvet nagyvárosban sem a szeretet ereje vágja le rövidre)

Szelid sunmalac 2014.10.15. 17:54:39

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Nem erted. kb. 8 millio ember lakik Bp.-n kivul. Cserebe minden hivatal Bp.-n van, raadasul rengeteg videki jar munka miatt is (pl. arut szallit, hogy ellassa a varosiakat stb.) Bp.-re.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.15. 18:01:02

@Szelid sunmalac: igen
miniszteriumba ha bemegy, akkor ott a parkolas az 440HUF/ora, gondolom bedobasnal nem fog ket ora alatt beprobalkozni, tudjuk hiszen ez a hivatal lenyege!

Debrecenbol ha meg feljon (mondom FEL!), akkor 230 km -re a benya lesz oda-vissza 13800 HUF, autokopastol eltekintettem most, es a vinyetta meg 3000

hajjaj azt az embert hogy oda fogja verni a foldhoz, hogy 18e helyett 19e lesz!!!

mint emlitettem ez az erveles idiota, de koszi odaraktam a tobbi melle :)))

tavolirokon2 2014.10.15. 18:03:55

Azert ezeket a tenyezoket nagyreszt fel lehet deriteni meg hazvasarlas elott, nem? Vagy aki pesti, az addig nem mozdulhat ki megismerni a kornyeket ahol elni akar, amig le nem foglalozta a hazat pusztan az aprohirdetes kepe es google streetview alapjan?

Ott van peldaul a Szentendrei-sziget: nagyreszt vizmu vedterulet, nem lehet esz nelkul mutragyazni meg permetezni. A szunyogot irtjak repulorol nagy ritkan oszt annyi. Rendes szerves tragya (gy.k. szar) tiszta BIO.

Vagy ott vannak a hegyes, erdos tersegek: az erdeszek nem tragyaznak, nem permeteznek.

Ja, hogy ezek a telepulesek dragabbak, mint Libadaralekpuszta kulteruleten a polgi sogoranak atminositett szantojan frissen felhuzott "lakopark"? Igen, az, ezert.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.15. 18:04:39

@Szelid sunmalac: "arut szallit, hogy ellassa a varosiakat"

ezert nem jar a gratula, ez a butasag mar regen integrans reszet kepezi a "hogyan indokoljam meg hogy az auto ulese oda van nove a seggemhez" listanak

Langzam Spaciren · http://egyxegy.blog.hu/ 2014.10.15. 18:21:06

Ej de jóféle kis urbán vs. vidék flame lett,dehát mindég ez van, ha egy városi kötsög betéved a kocsmába, tuti kap egyet,csak a miheztartás végett. Ez meg ugye egy ilyen nyitott ivó lett, betéved ide mindenki :)
Viszont a kedvenc archeotípusomról vajmi kevés szó esett, pedig vidéken tonnaszám látni őt: az alkesz melósruhás fogatlan valósághőst,aki Izaura mellszőrén és az Onedin család farvizén cseperedett, miközben az apja hagymaszagú hörgése duruzsolta álomba

nyisziati 2014.10.15. 18:37:06

@Hoppácska: "És érjek be a fővárosi munkahelyemre seccperc alatt ám! ....... "

Ja. Az ő kedvükért írják be az ingatlanhirdetésbe, hogy "Hősök terétől 30 percre!".

Ami általában egy dűlőút melletti ingatlant jelent, valahol Bag és Hévízgyörk közt. Persze HA fölér az M3-ra ÉS nincs dugó, akkor tényleg 30 perc... Csakhát az útidőbe azok is beleszámítanak. Meg a munkahely se biztos, hogy a Hősök terén van. Így lesz az önbecsapásból napi kétszer másfél órás ingázás. Dehát a sok mazochistának magyarázhatsz.

egy másik répatorta 2014.10.15. 18:47:21

A probléma gyökere hogy aki panaszkodik az majdnem biztos hogy két generációra visszamenőleg városi. Vonzó a fejükben levő idill miatt.
Kiköltöztek mert volt lóvé, meg 4.50 kor már jön a büdös kék busz a ház elé, és a villamos miatt is körmérkőzést tartanak a nippek a bennmaradásért kredencben - hát nem lehet kibírni.... "Milyen jó is lesz friss levegőn, cuki háztájis szomszédokkal friss csirkével, almával répával, nekünk ott"
Oszt kiköltöznek, beüt a fene, nem jön a lóvé, pumukli a magára hagyott unatkozó kutya átment a szomszédba, megfojtotta az öreg csirkéit aki már nem cuki többé, kínál ő répát csak nem olyat... A gyerek - meg iskolába kell hogy menjen - nyávog, mert nem tetszik hogy kilométereket kell utazni, és anyataxinak és apataxinak tele van a töke hogy babazsúrokból vagy lebujokból szedegesse össze a fintorgó kamaszgyereket.
Na curükk a city-be...
"Fúúúú , gyerekek visszaköltöztünk! Milyen jó hogy a gyerek már reggel 4.50 kor haza tud jönni egyedül a buliból, és a villamos meg a kapu előtt áll meg."

Rendesember 2014.10.15. 18:52:30

És a vidéki mit szóljon ahhoz a városihoz, aki soha nem is volt városi, (mert tanyán született) csak oda vágyik. Aki valóban hörög a sárért, a lószarért az úton, üvölt mert kolompol a birka, bödös a tehén, de ő "damilozza" a legjobban a füvet, "láncozza" a fát, égeti a vizes avart, viszont este, amikor a hajnalban kelő vidéki melós pihenne, (nézné az Isaurát - rohadjon meg az ilyen) akkor bált rendez ezer wattal, zumbázik 3 ezer wattal, mert azt ugye mindenki szereti hallgatni, főleg alvás, és a kuvik helyett.
De szép is volna, ha mindenki megtalálná a helyét, és nem azt a környezetet próbálná meg a saját képére formálni, amiben él. Aki az erdőben él ne vágja ki a fát, és ne betonozza fel a rétet, ne csináljon fesztivált, hiszen ez már megvan a városban, csak oda kellene menni. Érdekes, még egy városlakót sem láttam sarat csinálni, beszántani a parkot, lószart szórni kosárból, hogy vidék érzete legyen. Mindig csak ezek a "városiak" nem tudják elfogadni a vidéket.

7esbusz 2014.10.15. 19:13:49

@Thoreau: Jaj, köszönöm mester, taníts még, vehetek különórákat? :) :)

durbintss 2014.10.15. 19:33:10

@Langzam Spaciren: Nekem csak hétvégi telkem van vidéken, de ott is megvan a flex-mulatós hangulat. Ha csendre vágyom, maradok a Belvárosban. Az ottani parkosított belső udvarunk a nyugalom szigete ehhez képest.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.15. 19:59:38

@egy másik répatorta: modoros!

oszt amikor elkepzeli hogy a szomszed nenike az o kedveert fogja egyenkent a krumplibogarat leszedegetni mert valamilyen biobuzulasos helyen azt olvasta hogy az az igazi :)))

BigPi 2014.10.15. 20:07:50

@Szúnyog: Nem a traktor kerekét kel tisztítani, hanem az utat. Nem mindegy! Azt, pedig egyszerű lapáttal bárhol, bármikor meg lehet oldani.

És nem csak a kövesútról illik letakarítani a földrögöket, hanem a földesútról is.
Felénk is nemtörődömek voltak a traktorosok, de történt pár baleset, majd rájuk szálltak a rendőrök kiosztottak pár bírságot. Szépen megtanulták, hogy kel utat takarítani.

A tahóság nem természetes velejárója a vidéki életnek.

Szzzz 2014.10.15. 20:19:07

Túl van misztifikálva a dolog. Alja népek mindenhol vannak. Csak annyi történt, hogy a városi proli kiszámolta (persze nem túl jól, mert matekból mindig is kettes volt), hogy a pesti lakását ha eladja, és fesz még fel 15 millió frankhitelt, akkor abból akár egy 150 négyzetméteres (szigorúan "mediterrán" stílusú) házat tud venni Albertirsa külsőn. Az ugye még szinte agglomeráció, csak egy kicsit kell menni a négyesen, és már ott is az M0-ás onnast ugye csak pár perc pest bármelyik része. Aztán rájön, hogy annyira nem buli minden nap beletekerni 100 kilométert a szviftbe, mert a törlesztője mellett így a benzin is tetemes. Frusztrált lesz, és picsogni kezd, ahogy eddig is, meg ahogy posztot toló is.

béla a görög (törölt) 2014.10.15. 20:20:18

Azért csak szolidan mert még úgy gondolod igazad van... (olyan fideszes hozzáállás) Neked van egy gondolkodásod az egy dolog, de miértkéne ezt követni másnak?

1) lehet te úgy gondod az költözik vidékre akinek ott dolga van, de nem. lehet hogy régen úgy volt - de ez a XXI. század és teljesen érdektelen mi volt nagyapáink, dédapáink idején! Nyomor. Szerinted azt bárki is romantikusnak tartja? és azért megy oda?! nahátakkormeg...
2) nézd már meg hányan vannak akik élni is akarnak a földből és hányan akik lakhelyül használják a vidéket. Ti vagytok kevesebben!
3) Kaját rendelni is lehet. amit kiszállítanak.

"Úgy gondolják, a VIDÉK egy nagy zöld ’kívánság-gép’, ahol mindent megkapnak, amit elképzelnek, és az összes negatívum maximum a távolság lehet."
Igen. Tökéletes leírás! DE!
Te vedd észre hogy megváltoztak az igények és az elvárások.
És már rég te vagy kisebbségben!
Félreértés, lehet hogy az nem normális a reakciójuk - főleg a te szemszögedből - de hogy soha a büdös életben nem is fognak földet túrni az is biztos. És nem fognak alkalmazkodni a te felfogásodhoz, az is biztos. És ők vannak többen az is biztos.
Te azt vallasz amit akarsz, de miért lenne ez irányadó? Te akarsz minősíteni?

Most akkor kezdjem el fikázni a parasztot aki nyit az őstermelőivel - mire fel is?! Ismerik arrafelé egyáltalán a fogalmat, hogy adó?
Nagy az arc meg az ego. Lejjebb kéne venni.

micsoda? 2014.10.15. 20:23:06

Itt vidéken este azért nyugi van, mert többet vagyunk levegőn. Persze nem sétálva töltjük az időt. Talán a tűrőképességünk is nagyobb ebből adódóan. Budapesten a tömbházban, akkor pihensz, amikor a szomszédod is:)
Nagyon erőltetik a kistelepüléseken a játszóteret, alig használja valaki, csak a pénzt nyeli. Gondolom a következő lépés, sporteszközök kihelyezése lesz, mert ez is trendi:)

Vili Doli 2014.10.15. 20:26:04

@Langzam Spaciren:
Az avarégetés és egyéb füstölés ellen sokat tehetne az önkormányzat, ha egyszerűen megtiltaná. A kerti növényhulladékot lehet komposztálni, vagy el lehet vitetni 200 Ft/zsák áron.

A téli fűtésből eredő levegőszennyezés már nehezebb ügy. Addig, amíg a tűzifa ára pont a fele a gázénak, addig sajnos begyújtunk a kályhába. A hobbikandallózókat leszámítva senki se azért fűt fával, mert nem tudja, hogy egyszerűbb egyet kattintani a termosztáton, mint behordani a fát, a gyújtóst és utána kivinni a hamut, összesöpörni a kályha körül a szemetet.

A megoldás talán az lenne, ha felére csökkentenék a gázárat.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.15. 20:40:07

@béla a görög: Elolvastad a posztot figyelmesen? Csak kérdezem... :D

quisum 2014.10.15. 20:43:48

@Hoppácska: Aki sarat hord az útra, azt az árokba kellene géppuskázni. Régen voltak un. rázatók a dűlők végén, ahol legalább a nagyja sár lement a kerékről. Mára a nagy földéhségben és trehányságban /még a dűlőket is beszántották/, ez megszűnt.

quisum 2014.10.15. 20:46:16

@Vili Doli: Sajnos nem csak fával, hanem ronggyal, műanyaggal, gumiabronccsal is tüzelnek. Az egyik ismerősöm mondása: "Szelektív hulladékkezelés van otthon, éghető és éghetetlen."

micsoda? 2014.10.15. 20:48:19

Szomszédom a városból költözött családi házba. Felújítási hulladékát esténként, nyugodtan a szomszédos házak kukáiba hordta, mert így szokta meg. Ma már köszön is, és nyírja a füvet a portája előtt, mint mindenki más.
Azt látom, hogy aki városból költözik családi házas kistelepülésre, kicsit többre tartja magát. Aztán vagy alkalmazkodik, vagy örökre idegen marad, és akkor semmi nem jó.

Bogyó 2 2014.10.15. 20:55:55

@Vili Doli: Az avarégetés be van tiltva. Az önkormányzat csak engedélyezheti, hogy de mégis, ekkor és akkor lehet. Alapvetően tilos, ha nincs róla rendelet. Ha nem kellő időben éget valaki, feljelenthető. Nem mintha ezzel kellene operálni, de nem mindegy, hogy egy tiltott dologgal van bajod, vagy ami nincs tiltva. A folyamatos engedély egy rendeletben szerintem törvényellenes.
A komposztálás kiváló dolog, persze nem mindent lehet, a kártevőkkel teli, beteg növényi részeket célszerűbb elégetni, de ez normális kertben nem nagy mennyiség.
A begyújtás se szabadna, hogy problémás legyen, mert normális kémény legfeljebb csak a begyújtás elején viszi rossz felé a füstöt. A városi gázfüst szintén káros, csak kevésbé észrevehetőbb. De tény, vidéken sokan elégetnek a szegénység miatt is minden szart, palackokat, bőrhulladékot, nyomva ki a környezetbe a rákkeltő anyagokat.

Bogyó 2 2014.10.15. 21:06:29

@BigPi: Nálunk is láttam, amikor slaggal locsolták le a sarat az úton. Vidéken is vannak tahók, akik nem a vidékiség miatt tahók, mert igenis vannak akik vigyáznak a környezetre. Van kultúrája annak, hogy nem saraljuk össze az utat, meg nem nyírunk füvet reggel 6-kor. A fűnyíró amúgy se egy ősrégi paraszti eszköz. Mellesleg ezt is korlátozhatja az önkormányzat rendeletben, hogy reggel 8-ig hétvégén senki se kalapáljon. Pont azért, mert vidéken(mármint falun) is vannak már, akik nem a nappal kelnek. ott is vannak iskolák, boltok, üzemek, hivatalok, ahová mondjuk 8-ra kell menni dolgozni, s akkor hétvégén még tovább alszanak.
A kakas, a trágyaszag normál gazdálkodás esetén, és néha a traktorzaj elviselendő. A vidék sok helyen haldoklik, örülni kell néha ennek. Sok leköltözött proli hitte, hogy itt is van házkezelőség, negyedóránként busz, a paradicsom meg magától nő és nem érti mire való a kapa.

Vili Doli 2014.10.15. 21:21:21

@Bogyó 2:
Ha az avarégetés be van tiltva, akkor nem értem, hogy engedélyezheti az önkormányzat.
És igen, fel kell jelenteni, aki szennyezi a levegőt. 2 tanúval.

Arra is van szabály, hogy mit lehet és mit nem lehet csinálni a veszélyes hulladékkal. Nálunk pl. évente kétszer jönnek helybe, addig otthon gyűjtögetjük az olajos flakonokat, szórófejes palackokat, gumiabroncsot stb. Le van minden írva az ismertetőben, mit hova lehet tenni.

Az önkormányzat pedig szervezze meg: nem lehet olyan nagy ügy évente egyszer lomtalanítás, kétszer veszélyeshulladék-gyűjtés, természetesen a rendszeres kommunális hulladékszállítás mellett.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.10.15. 21:27:28

@ Thoreau:
A "gyüttment" közbe kifizette az adójából:
- a paraszt traktor támogatását
- a vízkárt
- az aszály kárt
- az olcsóbb import miatti támogatást
- a vadkárt
- sorolhatnám még rendületlenül a támogatásokat: föld alapú, szőlő tőke kiszedő, szőlő tőke visszatelepítő,......
Tehát: adójából támogatja azokat a termelőket, akik olyanokat termesztenek, amiket más országokban gazdaságosabban és olcsóbban állítanak elő. Azt a szót, hogy struktúra- váltás meg se értik.
Mondjuk a szerencsétlen "gyüttment" olyan csavarokat gyárt amire nincs igény az az állam (a zemberek) NEM támogatják az adóforintjukból, hanem: vagy belekerül abba a statisztikai halmazba, hogy : felszámolt cégek
Vagy : struktúrát vált és olyat termel, ami piac képes!
E mellett eltörpül, hogy a pofájába permeteznek és a macskáján átdübörög az adójából támogatott traktorral a földmunkás.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.10.15. 21:33:45

@ Thoreau:
Csak még egy:
Pár éve az 5-ös úton autózva az út mellett "magyar rózsa krumplit" árultak. Vettem is 2 zsákkal. Betároltam a verembe. Mikor meg kezdtük, kiderült, hogy ugyan az a lengyel gyenge minőségű amit a multiboltokban árulnak.

tavolirokon2 2014.10.15. 21:35:46

@Rendesember:
Zumba baszki, az mekkora kortars neprajzi lelet!
Mert ugye a kulturhaznak a falu kozepen, dombteton kell lennie, hogy mindenhova elhallatszon, ha ott hangoskodnak.
Es nincs az az eskuvoi mulatos szintisbacsika, se falunapi haknizenekar, ami megkozelitene hangeroben a zumbat! Az elobbiek nem csak halkabbak, de ritkan is vannak, ertelemszeruen hetvegen. Zumba bazmeg kedd-csutortok este nyolctol kilencig, pont mikor raknad le a gyereket, mert masnap iskola.

Specialis erzekkel osszevalogatva a legordenarebb, repetitiv, fantaziatlan "latinos" techno, amit fele annyi ido alatt kattingathatott ossze valami tehetsegtelen hulyegyerek a szakmunkaskepzoben pascal szakkor alatt egy online midieditorban, mint amennyi ideig tart maga a "zenemu". Es ezt toljak hetente ketszer, nagyszinpadi erositessel.

Hubaz, a mai napig kiraz a hideg ha ragondolok, ezert is koltottunk milliokat nyilaszarocserere.

recommented 2014.10.15. 21:57:01

@9mmPara: Zamárdi város. :)
És vannak ugyan zajos és zsúfolt részei is nyáron, de aki azokra a helyekre megy, annak úgy is kell.

dr Smittpálelnökúr 2014.10.15. 22:01:52

Vidéki vagyok.

A poszter pedig egy idióta.
Honnan a picsából veszed, hogy a vidéki élet együtt jár a trágyaszaggal, meg a traktorok által besározott földúttal???

Ezt csak a városból kiszakadt tarisznyás bölcsészek gondolják, akiknek a kukacos alma maga a gyönyör, mert az annyira bio!

Ahol normális emberek élnek vidéken, ott nem terjed a trágya szaga, és nem sárosak az utak, amik nem földutak.

Void Bunkoid 2014.10.15. 22:27:21

@Langzam Spaciren: "pláne hétvégén mindig valahol flex, vágás, hasogatás, kalapálás, fűnyírás, mulatós bömböltetés"

én meg - igaz nem Bp, de megyeszékhely - agglomerációból költöztem bel-bel-belvárosi panelházba.

Itt nincs flex, itt csak alattad-fölötted nyugdíjas néni van, aki már azért is a rendőrökkel töreti rád az ajtót, ha netán egy izmosabbat fingasz :)

Void Bunkoid 2014.10.15. 22:28:41

@Void Bunkoid: ja és az viszont már a te bajod, hogy nem tudsz fáradt nap után aludni este, mer' üvölt a barátok közt a tévéjéből. Érdekes, tévénézéskor nagyothall, amikor én fingok, akkor szuperhallása van :)

halaloszto 2014.10.15. 22:39:50

ugyanez megy kicsiben a belvaros-kertvaros viszonylatban.

kikoltozik a zajos belvarosbol a nyugalom es beke vilagaba. aztan zavarja a funyiras hangja. inkabb leterkovezteti az udvarat, azzal nincs gond. mar van helyi rendelet hogy tilos avart egetni, meg hogy melyik nap hany orakor szabad fuvet nyirni.

es persze miutan kikoltozott az embertelen belvarosi sivarsagbol, ahol az emberek nem koszonnek es meg a szomszedjukat sem ismerik, siman epittet 2meteres keritest, a szomszed fele atlathatatlan 4m magas tujasort, es persze nem koszon a szomszednak.

Vajk

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.16. 00:17:29

a tipikus balf.szkodasok:
- kutyat vesznek de jo nagyot, aztan kunyeralnak hogy valaki mas fogadja be
- elso evben lelkesen ecseteli hogy a bio az dejo es mutragya az az ordogtol van, es az a jo amit o maga termel, tipikusan meg a 80 HUF/kg erteku repat meg krumplit is ott helyben, mert az bijo
- harmadik evben mar gyomirtozik, es lelkesen meseli hogy a haztaji nenike milyen aranyos, kozben ez az igazi falusi fiiiling szomszed oregneni meg orul hogy dragabban megveszi a balekja, mint el tudna adni a piacon, pedig a piacra ki is kell mennie
- tolja ezerrel a gulyasfozest szombatonkent, ha meg a szomszed teszi akkor hangosan puffog, hogy meg fog fulladni
- latvanyosan beleszar a tobbieknek a pihenesi idejebe, es allandoan lesz valamilyen barom aki eppen akkor jaratja a funyirot, ha meg errol rendeletet hoznak, akkor diktaturazik

pupumpa 2014.10.16. 00:52:08

20 éve lakom vidéken. Pestről költöztünk ki.
1-2 évig a megszokott autószerelőhöz, feleségem a fodrászához, sőt háziorvoshoz is visszajártunk. Aztán lassan rájöttünk, hogy a közelben ugyanazt a színvonalat mindenben megtaláljuk. (Persze itt is minden szakmában van nemtörődöm, kontár, lehúzós. Időbe telt a jókat megtalálni.) 5 év után már munkába se kellett Pestig mennem.

Amit viszont nem értek sem a posztban, sem a hozzászólásokban: HOGY A FENÉBE ZAVAR valakit vidéken a kombájn, a traktor, a permetezés?!! Komolyan mondom nem értem mitől nőnek itt a növények a szántóföldön. Úgy tűnik hogy szinte maguktól! Nagyon gyakran, minden évszakban és minden napszakban járok a földeken. Ill. földek között horgászni, biciklizni vagy csak bóklászunk a kutyával. A kertünk végén is van több különálló szántó. Mindenféle növény: kukorica, búza, napraforgó, repce, gyümölcsös, meg ki tudja még mik. És a legritkább eset, hogy látok bárkit is dolgozni a földeken. SEM TRAKTOR, SEM KOMBÁJN, SEM KÉTKEZI MUNKÁS! 20-30 alkalomból talán egyszer. Mindig hallom, hogy milyen kemény a vidéki élet, dolgoznak látástól vakulásig. De hol?! Lehet hogy az állatokkal bíbelődnek, de hogy a földeken nem, az biztos.

@Vili Doli Törökbálinton mentem keresztül tavaly ősszel többször is. Azóta is röhögök rajtuk: minden ház előtt gondosan nájlonba gyömöszűve az avar, elszállításra várva. De minden ház előtt volt vagy 7-8 hatalmas zsák avar! És gondolom ez csak néhány nap termése. A műanyag zsákok tömeges használata és szállításkor a rengeteg benzin elpöfögése miért lenne környezetvédő? Igen, akinek szüksége van rá az komposztálja, a többit meg égessük el, de nem barom módjára, hanem szétterítve megszárítva, viszonylag kevés füsttel. De egy része ott is maradhat ahová lehullik, nem mindenhol zavaró. Szerintem ez így természetes.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.16. 06:34:15

@dr Smittpálelnökúr: Hali! Neked is csak azt tudom javasolni, olvasd el a posztot, és értelmezd. Például hogy hol kiről és miről van benne szó. kinek a gondolatairól szól éppen, meg ilyesmi. Az értelmezve olvasás fárasztó (az elején) de jó móka, majd meglátod.

Amúgymeg: halakjelleme.blog.hu/2014/08/23/utmutato_kezdo_kommenteloknek

ebella 2014.10.16. 06:36:18

nekem az a néhány ismerősöm aki vidékre költözött, egy híján mind visszajönne, illetve hárman már vissza is jöttek. Kár megenni azt a sok buta dumát, hogy milyen jó vidéken. Lehet, aki ott született annak jó, de aki nem , az bizony megszívja. 90%-ban biztosan.-

na__most__akkor 2014.10.16. 07:05:41

hogyismongyamhogymitismongyak

ENNYI ékezetnélküli seggfej egyetlen blogon...
Guiness.

Void Bunkoid 2014.10.16. 07:30:59

@halaloszto: úú, ez nagyon betalált :))) a kertvárosok télleg ilyenek, ha tehetnék még a házat is viacolorból építenék, és tényleg nem köszönnek egymásnak :)

Void Bunkoid 2014.10.16. 07:32:42

@ebella: a visszajött haverjaid pont ugyanazok az emberek, akik külföldre település után is visszajönnének max pár éven belül, mert nincs a közértbe' túrórudi. Mert gyengék változni.

ebella 2014.10.16. 08:25:40

@Void Bunkoid:

Vagy nem szeretik az elzártságot, azt, hogy nincs pörgés, sőt inkább dögunalom van, azt hogy nagyon behatárolt a faluban, hogy milyen arcokkal barátkozzanak és még folytathatnám a vidék hátrányait főleg a fiatalokra nézve. (De én már azt is utáltam, mikor Budapesten nem központi helyen laktam, ahol pár lépe sok szórakozás a zenés helyektől, a éttermeken át a színházakig, és nem kell autóba szállnom, külön programot csinálnom, ha bevásárolni akarok nem kifejezetten drágán.)

Az én lányom is férjhez ment egy Friedrikshafennel összeépült kis faluba. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag a városban lakott kurvára nem szerette, de a férje ott született, ott volt villája. A lányom nem tudtam megszokni. Pár év után válás lett a vége, Pedig a pasi a Daimler egyik beszállítója volt, a lányomnak mindene megvolt. Csak nem érzete jól magát, mert még egy kávéért is autóba kellett ülnie és egy szívbéli, maga választotta barátnője sem volt. Csak a meló és este a csendes otthoni esték, vagy a falusi haverok, akik persze jó fejek, csak nem nem is lehet őket jobbra cserélni. Nagynéha egy egy szórakozás a városban. Ez egy huszonéves lánynak hosszú távon nem pálya. (De nekem se. Pedig lassan hatvan vagyok.)

Nem gyengék, hanem minek változzanak, ha van sokkal jobb is, nekik sokkal megfelelőbb, mint amihez alkalmazkodni kéne? Azt, hogy valaki nem szokja meg a kis falu nulla életét, hanem visszavágyik a városba, gyengeségnek hívni, hát hogy is mondjam rendkívül pontatlan diagnózis. Itt éppen az a gyengeség, hogy nem meri vállalni, hogy ez neki nem jött be és mivel egy élete van, nem kell folytatnia, csak mert már ott van és akkor az már kényelmesebb.

És külföldön majd csak a gyereked lesz otthon, te mindig idegen leszel. Úgy halsz meg. Az meg nem jó, ha most nem is hiszed.

Kacsura 2014.10.16. 08:41:49

@béla a görög: Teljesen igazad van. A többségnek büdös volt az állattartás, az önkormányzat be is tiltotta bizonyos településeken, meg is lehet nézni, az ún. kistermelői állattartás meghalt Magyarországon. De a tehén, a ló és a birka is büdös, na meg a baromfi is. Legyen az egész ország lakópark:) Mert ez a többség akarata.
Érdekes módon sem a dánokat, sem az osztrákokat nem zavarja a disznó vagy tehénszag, viszont valamivel jobban is élnek.

fizetekmegegysort 2014.10.16. 08:54:50

Igaz poszt. Várom a hasonlóan lényeglátó írást a fővárosba költözött vidékiekről. Tudod, akik állandóan panaszkodnak, hogy drága az albi, büdös a levegő, sok a kutyaszar, zajos a város, nem kedvesek, mi több bunkók a pöstiek... Pedig ők csak a lóvé miatt jöttek ide, mi az, hogy nincs a nyóckerben madárcsicsegés, mi az hogy egy pia 3x annyi mint az otthoni krimóban, és még a házban lakók se kérdezik meg minden nap hogy hogyszolgálakedvesegészsége.

joska61 2014.10.16. 09:08:57

Alapvetően szegények a tv-ből szocializálódnak. Azt hiszik, ha vidékre mennek, akkor a Lilaakác-közben fognak lakni. :-) Én mennék vidékre, és nem zavarna se a traktor, se a kakas, csak egyszerűen nem lenne praktikus, túl jó melóm van itt, túl közel a lakáshoz.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.16. 09:40:44

@fizetekmegegysort:
"Várom a hasonlóan lényeglátó írást a fővárosba költözött vidékiekről. Tudod, akik állandóan panaszkodnak, hogy drága az albi, büdös a levegő, sok a kutyaszar"

Miért, erre csak a vidékiek panaszkodnak? A tősgyökeres pestiek szerint nem drága az albérlet, nem büdös a levegő és a kutyaszar is evés? :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.16. 09:46:21

@Hoppácska:
Öhm... "és a kutyaszar is evés? "

+K!!!
kevés :))

murray 2014.10.16. 09:49:23

így van beszéljünk a pestre költözött vidékiekről a "bunkó pestiek" című fasságról (tessék hazamenni a piba akkor) a pénteki qrva gurulós böröndök tömegeiről :-)

fizetekmegegysort 2014.10.16. 10:02:32

@Hoppácska: miért, vidéken csak az ex-pestieket zavarja a hajnali gépesített mezőgazdaság zaja?

2014.10.16. 10:39:35

@kobalt: Vendégmunkásnak mi majd hozhatunk pirézeket. Nekik talán elég lesz e mezőgazdasági nettó átlagkereset.

kicsúszott (törölt) 2014.10.16. 11:26:56

vidék és vidék közt óriási különbségek tudnak lenni, ahogy budapesti lakóövezetek is egymástól merőben eltérő képet mutathatnak

egyrészt már egy agglomerációs kisvárosban is tud elég fasza vidéki tájkép, hangulat, közösség kialakulni, miközben minden elérhető közelségben van (boltok, hiperek, tömegközlekedés, orvos, munkahely)

az alföldi területeken a gazok, a pollen is probléma, aki allergiás, annak szenvedés lesz, de ez nem csak falun van jelen, hanem országos probléma

vannak olyan vidékek, ahol hiába élsz városban, mégis mintha vademberek közt élnél, több az ork mint Mordorban és leszedik a termést, mielőtt beérne, csak nehogy "kárba vesszen", értsd a gazda szedje le
van ahol bizonyos tevékenység tipikus: turisztika, szőlőtermesztés, borvidék, aki oda költözik és ezekkel foglalkozik, annak paradicsom, aki jöttmentként kívülálló marad, annak meg egzotikum vagy bosszantó lehet

a vidék az egy kis osztrák határ menti falut és egy szabolcsi putri kisvárost is jelenthet

most bele lehetne menni ebbe a kutyahugyos belváros vs. sáros traktoros vidék vitába, de szerintem felesleges
Budapest se csak a széthányt, széthugyozott bulinegyedbeli kapualjakról és a szorgos rejtett erőforrás kerékpártolvajokról szól, a vidék se csak az elcigányosodott, minden közszolgáltatástól lecsupaszított, munkanélküliségtől sújtott falvakról szól

2014.10.16. 11:40:08

@Vili Doli: A gázár ügyében felhívtam régi barátomat, Vlagyimir Vlagyimirovicsot. Éppen tárgyalt, a kabinetfőnöke visszahívást igért ma délutánra.

2014.10.16. 11:40:49

@quisum: Akkor meg hol folyna el a víz?

Vili Doli 2014.10.16. 17:21:51

@pupumpa:
Ezt én se értem. Elvitetik azt a jó sok avart, mikor semmibe nem telik a kert félreeső részébe rakni. Még csak lombkomposztáló kerítés se kell (bár nálunk az önkormányzat ingyen adott), tavasszal kell összegereblyézni, akkor már apadt is. 2 év múlva a 8-10 zsák lomb helyett 2 vödör jó fekete föld lesz.
(A zsákokat állítólag többször felhasználják, egyébként pedig szelektívbe megy.)

Vili Doli 2014.10.16. 17:45:51

@dr Smittpálelnökúr:
Bocs Elnök úr, de ellent kell mondanom Önnek.

Én is laktam vidéken, több helyen. Pl. egy tolnai pusztában is, és ott igenis 15 centi sár volt a belterületi aszfaltút tetején ahányszor csak esett az eső. Csak gumicsizmában lehetett a boltba menni. Ha elállt az eső, kb. fél óra volt az átmenet, utána megszáradt a sár és elkezdett iszonyúan porzani. Néha mintha köd lett volna.
Telefon du. 4 után nem volt, orvost nem lehetett (volna) hívni, de szerencsére egészségesek voltunk. Bár a két kicsi gyerekünkkel előfordulhatott volna bármi. Később tudtunk venni egy autót, az óriási könnyebbséget jelentett.

Disznószag. Hát van! Főleg, amikor minden szomszéd egyszerre etet délután, és egyszerre almoznak ki. A trágyát persze csak úgy kihányják oda hátra, az ólak mögé, elvan az ott.

Utána elköltöztünk egy Komárom megyei faluba, ott meg az iskola színvonalával voltak problémáim. A fiamat elsőben is és másodikban is képesítés nélküli tanító oktatta. Azaz nem tanított semmit, az egész anyagot én adtam le a gyereknek otthon. Nyugodtan ki lehetett volna venni az iskolából, minek üljön ott, inkább futkározzon a jó levegőn.
(Ja igen, itt már jobb volt az ájer, a falu szélső csücskén volt a házunk, egy magaslaton, a szél elvitte a szagokat. De itt is tartott mindenki disznót, tyúkot, volt aki bikát is.)

Vili Doli 2014.10.16. 17:47:22

@fagyospityóka:

Jaj, te! Vlagyimir Iljicset kellett volna!
Ez nagy gáz!
Most aztán nézhetjük, mennyi lesz a számla, ha elkezdünk fűteni.

Rendesember 2014.10.16. 19:41:56

@tavolirokon2: egyet nem értek, miért is kell a falusi nőknek zumbázni, tornászni? Bár igaz, anyám, nagyanyám is tornászott a Kossuth rádióra kapával a kezében kerti munka közben.
...És neked kellett milliókat költeni a nyílászáró cserére, pedig az unióban élünk, ahol meg van szabva a decibel határ, amit egy szabadidős intézmény kibocsát. Szomorú... De hát most néztem meg ezt www.youtube.com/watch?v=aLKgfuJK4ZQ&feature=player_detailpage
nincs mit csodálkozni.

Void Bunkoid 2014.10.16. 19:49:11

@ebella: de az ismerőseid önként költöztek ki, gondolom a szándék megvolt a csendes p*csába lenyugodásra, aztán csak nem fért a zabszem a fenekükbe. Pedig amúgy nagyszerűen el lehet éldegélni diszkau meg minden héten koncertre menés nélkül is, vagy úgy is, hogy nem volt meg a napi nyolc idegen ember "megismerése" :) de embere válogatja.

"És külföldön majd csak a gyereked lesz otthon, te mindig idegen leszel"

Ez viszont nagyon így van, de a kölök is csak akkor lesz igazán elfogadva, ha nagyon kiskorától ott nő fel, egy tizenévest pl hiába a fiatalok fene nagy nyitottsága, neki már bezony - ha előtte nem tanulta a nyelvet - örökre akcentusa lesz, és még őt is bevándorlónak fogják tekinteni.

a vidék romantikája trágyázva virágzik 2014.10.17. 09:32:13

Ez a szösszenet igazán jólesett a kávém mellé... De a hozzászólásokon mulatok a legjobban. :D
Főleg amikor egyesek sértődötten kardot rántanak némi irónia láttán. :P :D

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.17. 09:39:45

@a vidék romantikája trágyázva virágzik: Köszi. Igen, bár azt tudni kell, hogy az index blogajánlójába az index-es szerkesztő egy éléggé 'beszólós' stílusú beharangozó mondatot írt, szerintem az generálta az indulatokat, már eleve felpaprikázva kezdték olvasni a népek a posztot... Mindegy, a feszültség kiadása fontos dolog, megvolt a mai (vagyis tegnapelőtti) jócselekedetem...

Bambano 2014.10.17. 18:22:02

pár kérdésre a válasz:
hogy kell a traktor kerekét megtisztítani (az hülyeség, hogy az utat kell, nem hordjuk fel a sarat az útra): a régiek még ismertek olyat, hogy sárrázó. ez a földes részről a betonra való felhajtó előtt egy pár méteres durván rücskös szakasz, ami jól megrázza a gépet és ettől lepereg róla a sár.

jó levegő: eredetileg a városi és a falusi levegő között az volt a különbség, hogy amikor a falusi koszos volt, akkor is olyan típusú szennyezés volt benne, amire az orrod, a nyálkahártyád meg a tüdőd fel volt készülve, ezért a szervezeted védekezett ellene. például a farönkök, avar égetéséből származó korom az olyan nagy volt, hogy nem okozott gondot. Ezzel szemben a városi, nagynyomású közös nyomócsöves dízelekből kirepülő mikronos meg nanométeres korom ellen nem tud a szervezeted védekezni, mert kicsi, lerakódik, beteg leszel. ugyanezért az ócska mtz traktor hiába csinált nagyobb füstöt, kevesebb kárt okozott, mint egy mostani lelakott fóccvágen. hogy néha van egy kis trágyaszag? naés? hogy néha kerülgetni kell egy kombájnt? naés? én olyan halálos nyugalommal megyek el az ilyenek mellett, mindig azt mondom magamnak, hogy most gyűjtik be a jövő évi vacsorámat, és rögtön nem megy fel a vérnyomásom.

van egy kis sár az utakon? na és, az autómat nem dédelgetni vettem. ha sáros lesz, majd lemosom. vagy megszárad oszt lepereg magától.

a zajról: én 12. emeleten lakom, a többit találd ki. ha a fölöttem levőnek felébred a gyereke, és hétvégén mindig korán ébred a büdös kölök, akkor motorozik, rohangál, üvölt (először a gyerek, majd a szülő), apuka lakodalmas eddát hallgat napestig, szóval nem jó. panelben szerintem lehet lakni, ha szerencsés falszomszédokat fogsz ki. ha nem, muszáj költözni.

engem egy dolog tart vissza a vidékre költözéstől: munkaeszköz a net, és azzal elég gyakran pocsékul áll a vidék. most fog gigabitet adni a digi, azé' ez elég combos, és fontos is.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.18. 20:37:52

@Bambano: hat igen a tomeggyilkos szutyok retek modern dizelke, ami a pm10 ala bepozicionalja magat oszt az evolucios nyalkahartya es egyeb vedekezo renszer nem tehet semmit
oszt a sok retek agglotaho fillerrel szekszualizalo gorenyt beengedik hogy a gyerekeinket legyilkolja
undorito!!!

a vidék romantikája trágyázva virágzik 2014.10.19. 11:33:53

@Thoreau: Figyelj, a cikk jó volt. Sikert aratott, ahol megosztottam. ;)
Csak gratulálni tudok!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.19. 13:41:22

@a vidék romantikája trágyázva virágzik: Köszönöm. Már igazából ideje volna eldöntenem, miről is akarok blogolni, mert ez a vegyes témaválasztás nem visz sehová... amúgy viszont igazából bosszankodtam az index-es felvezetésen, de ha nem olyan beszólogatós ('picsog...') akkor jóval kevesebben olvasták volna. A békességesebb folytatást másnap már messze nem szerették annyira a népek.
süti beállítások módosítása