Útmutató kezdő kommentelőknek
2014. augusztus 23. írta: Gyökösi Attila

Útmutató kezdő kommentelőknek

Egy bloghoz szerencsés esetben hozzá tartoznak a kommentek és az ezeket író kommentelők is. Bár a különböző témájú posztok némileg eltérő kommenteket kapnak, és vannak olyan témák, ahol kifejezetten segítő jellegű hozzászólások jönnek, azért a legtöbb eset nem ilyen. A profi kommentelők persze már kitanulták a csíziót, azonban úgy gondolom, mindig vannak új, épp most kezdő hozzászólók. Egy barátom blogját olvasgatva döbbentem rá hogy a mai kommentelők bizony sokszor - nevezzük nevén - roppant lágyszívű és nyámnyila kommenteket írnak. Nagyon remélem, hogy ez inkább a gyakorlatlanságuknak tudható be, és nem általános hanyatlásról van szó. Végzetes volna az itthoni internetes újságírás számára, ha túlsúlyba kerülnének a belátó, szakmai és körültekintő hozzászólások, különösen, ha ezek még segítő szándékúak is lennének. Talán még nem késő, az új generáció számára készült ez a kis összeállítás. (Igaz, ez a halakjelleme blog épp nem jó példa, itt rémesen illedelmes és segítő kommentek jönnek. Ezt most már belenyugvással viselem. Szerencsére azonban más blogoknak is írok, ahonnan volt módom megosztható tapasztalatokat szerezni.)

ego2ff.jpg

Ha profi kommentelő szeretnél lenni, az alábbiak szerint járj el. Elsőként egy rövid figyelmeztetés, ezt sose hagyd figyelmen kívül:

Ne feledd! A poszt írója ellenség! Egy percig nem habozna, hogy elbánjon veled és egész háznépeddel. Nem lazíthatsz egy percre sem. Ha a belátás képessége, a másik tiszteletének, vagy a dolgok körbejárásának szükségessége eszedbe jutott akárcsak egyszer is, ha feltételezed, hogy a poszt írója tudja mit beszél, vesztettél. Azonnal hagyd el a posztok terét, legyél könyvtáros, vagy ornitológus! A kommentelés nem játék!

Kezdhetjük? Oké:

  • Egy poszt elolvasása után annak egy bizonyos mondatát, vagy állítását vedd célba. (Nem muszáj végig olvasnod a posztot, ha az elején találsz egy megfelelő mondatot, sok időt spórolhatsz.) Majd ezt a zászlódra tűzve, egy lehetőleg nem különösen szofisztikált stílusú hozzászólás keretében hívd fel a poszt szerzőjének figyelmét arra, mennyi mindent csinálhatna a posztírás helyett. Természetesen fontos érzékeltetned, hogy az adott témában rengeteg sokkal hozzáértőbb is van, de mind közül Te vagy az egyik leghozzáértőbb.
  • Mondanom sem kell, mint ilyen, jogodban áll a kiemelt mondat alapján az egész poszt minősítésére, a legjobb, ha magát a posztolót is rendesen helyre teszed. Soha ne törődj azzal, hogy az adott poszt szerzője általában némi utánjárással azonosítható, Te viszont anonim maradsz. Az egyenlő esélyek hangoztatása a gyengék fegyvere, ezt minden vérbeli kommentelő tudja!
  • (Itt fontos lehet, hogy több blog esetében kezd teret hódítani a facebook-komment. Ez borzasztó káros és veszélyes tendencia, azonban szerencsére a facebook még nem szűri elég gondosan regisztráló felhasználókat, tehát van mód megkerülni a saját arcod felvállalását...)
  • Szintén jó húzás, ha a poszt témájától teljesen függetlenül sikerül behoznod az aktuálpolitikát a hozzászólásodba. Nincs hatásosabb némi „elmúltnyócév”, vagy korszerűbb változatban a „bezzeg a kommunisták” -féle megállapításnál, de egy ügyesen elhelyezett „Orbánbasi” megjegyzés is jól jöhet.
  • Ha erre nincs mód, próbálkozhatsz a globálisabb szemléletű megközelítéssel. Egy világszintű pénzügyi, vagy épp zsidó összeesküvés mindig sok lájkot tud hozni egy hozzászólásnak, úgyhogy ezt a fogást mindenképp érdemes használni.
  • Kreatívabb hozzászólók próbálkozhatnak kombinációval is, például most találkoztam egy „Amerikában élő magyar komcsik” -féle megjegyzéssel, ami - lássuk be - igazán frappáns ötlet.
  • Szintén lehet használni a „CSUPA NAGYBETŰVEL ÍROK” módszert. Ez általában érzékelteti, hogy TE a többi hozzászólónál jóval hozzáértőbb vagy. Tudni kell azonban, hogy ez már nem igazán korszerű módszer. Használói inkább az idősebb hozzászólók, a most kezdők számára számtalan kreatívabb megoldás is elérhető.
  • A gyenge posztolók által „nyelvtannáci” néven nevezett módszer szintén régi, de még mindig hódíṫ. Próbálj a poszt szövegében helyesírási hibát keresni. Ha találsz, már nyertél is! Legjobb, ha ezt egy csupa kisbetűből álló, írásjeleket nélkülöző hozzászólásban jelzed. Az írásjelek szintén a gyengék fegyverei, soha ne pazarold rájuk az időd!

Eddig a kezdő szint szabályait olvashattátok.

Haladóbb szinten már tényekkel is dobálózhatsz. Elég egy-egy konkrét számot, adatot, vagy tényt használnod. Ne ijedj meg, ez nem jár tanulással vagy a témában való elmélyedés szükségességével, elég ha a keresőbe beírod a témát, és az első találat első releváns mondatát kimásolod.

Az is jó módszer, ha mondjuk egy külföldi vonatkozású bejegyzésnél rögtön jelzed, hogy mennyit éltél már az adott országban, mi több, ott születtél, sőt már apád is ott született. Ez kombinálható a 2. pontban írtakkal is.

Ne aggódj, nem buksz le! A rendszer által biztosított anonimitás megvéd.

Idővel komolyabb szintre fejlesztheted a személyes támadás szintjét. Ezt ráadásul nem csak a poszt írójával szemben alkalmazhatod, hanem a többi hozzászólóval szemben is. Egy igazi hardcore kommenter szinte végtelen számú ellenséggel képes csatázni egyszerre, ráadásul akár 10-15 különböző témájú posztban párhuzamosan is! Ezt elsőre nehéz lehet elhinned, pedig így van.

Vannak olyan legendás hírű harcosok, akik akár hasonló témájú posztokban is képesek voltak több, teljesen eltérő álláspontot párhuzamosan képviselni. Ez azonban nagy összpontosítást igényel, kezdők számára semmiképp sem javallott!

Ha haladóbb szintre érsz, érdemes minél több regisztrációt készítened. Nem árt, ha vezetsz erről valamilyen nyilvántartást, mert a következetesség és a precizitás meghozza a maga gyümölcsét. Sajnos bármikor belefuthatsz olyan ellenfélbe, aki nem rest utána járni hogy mit kommenteltél korábban. Ezért fontos, hogy az adott felhasználó névhez (regisztrációhoz) lehetőleg kreálj egy, legalább a főbb irányultságot tartalmazó személyiséget. így nem fordulhat elő, hogy ugyanazzal a felhasználó névvel különböző álláspontokat képviselj. Figyelj oda! Ha támadási felületet hagysz, elpusztítanak!  

Az bizonyos, hogy sok gyakorlás kell. A legjobb módszer, ha fel sem állsz a székből a géped mellől. Sokak szerint a külvilág úgyis csak illúzió. Igaz, az első időben nehéz lesz, hiszen hívogatni fognak a barátok, mindenféle bulikba, meg egyéb helyekre. De ha ellenállsz, ez idővel lanyhul, majd egészen megszűnik. És innentől kezdve már csak Te leszel, és a megszámlálhatatlan – bár számodra abszolút virtuális – ellenség. Ha ügyesen dolgozol, a kitartás meghozza a gyümölcsét!

Lesznek olyanok, akik azt fogják állítani, hogy a munka amit végzel, teljesen hiábavaló. Például a sokak által kedvelt Ratatouille (magyar verzióban Lecsó) című film híres jelenetét fogják említeni, amelyben a kritikus, Anton Ego meghasonlása hallható:

A kritikus munkája sok szempontból egyszerű. Keveset kockáztat, miközben élvezi helyzetét, hogy szabadon bírálhatja mások munkáját és tehetségét. Fürdőzünk a negatív kritikákban, amit jó írni és jó olvasni. De néha szembenézünk a keserű igazsággal, hogy a világ nagy egészében akár az értéktelen szemét is több értelemmel bírhat, mint egy frappánsan megírt, vitriolos kritika...

ego1ff.jpg

De ha ügyesen hasznosítod a fent olvashatókat, ez téged már nem zavarhat meg. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr416627173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STIRLITZ 2014.08.23. 20:15:07

Zseniális! Komolyan! Tényleg ilyen a kommentelők világa! Leemelem kalapom előtted! Tökéletes helyzetértékelés, abszolút korrekt jellemrajzok, életszerű tipizálás, nagyon komoly poszt! A legjobb, amit az utóbbi hónapokban olvastam. A baj ott van, hogy nem fogják érteni. Akik a chemtrail -es cikket halál komolyan vették biztosan nem. Pedig róluk szólna. Elsősorban!
Még egyszer: gratula!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 20:21:35

@STIRLITZ: Köszi. Ez nekem is eszembe jutott, hogy akinek szólna az úgysem érti, esetleg komolyan veszi, mert nem jutott még az I betűig a szótárban. (I mint irónia)... :)

Jolka40 2014.08.23. 20:37:42

Megnevettettél! Köszönöm!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.23. 20:44:31

Milyen bájos, hogy éppen az a Furdancs blogos szerző kutyázza a kommentelőket, akinek a blogján alap, hogy kitiltják azt, aki jóindulatú, aggódó kommentben észrevételezi, hogy talán nem kéne a kedves olvasókat 100 forintos kínai ételtartó dobozból meg beltéri dugaljakból "vízálló" kerti elosztószekrény barkácsolására tanítani :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 20:49:24

@polyvinyl: :D (Gyere csak oda is, most épp Paks2 van megint műsoron, az remek alap a hozzászóláshoz.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 20:51:58

@polyvinyl: De azt ne feledd, hogy a Furdancs kiadói blog még mindig, nem saját. Ott sokan vagyunk szerzők. Itt csak én. :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.23. 21:00:35

Találó a poszt.
Egyébként a viccet félretéve, elég komoly probléma a Facebook-alapú kommentelés terjedése, teljesen ellentétes az internet múltjával és egyetlen célja a Facebook-lájkok gyűjtögetése. És nekem persze nincs Facebook regisztrációm.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 21:15:15

@Online Távmunkás: Fene tudja. Persze az internet épp a korlátok nélküli szabadságról szólna, ez igaz. Tehát mindenféle átláthatóság meg ellenőrizhetőség zavarhat sokakat. De sajnos azért volna pozitív hozadéka is egy ilyen ellenőrzöttebb kommentelési lehetőségnek. Igazából pont ugyanolyannak látom a helyzetet, mint a focipályák modern beléptetőrendszerei esetében...

firg_firg 2014.08.23. 21:25:00

Kedvencem a "sikeres ember" panel. Hasznalhato barmilyen allitas megfellebezhetetlen implicit es azonnali igazolasara. Formai:
Aki ezmegaz az nem lehet sikeres ember.
Sikeres ember nem ezmegaz.
A sikeres ember igymegugy.

Es hasonlok... Oktatas magsfokon.

Az ilyen dolgokat foleg azok irjak akik tudja milyenek is a sikeres emberek :))))

Szoval.
A posztolo sem lehet sikeres ember ha ilyen posztokat ir. Sem az osszes eddig kommentelo. Sikeres ember nem blogol es kommenetel. Szanalom.

röf 2014.08.23. 21:25:02

Minden blogíró olyan kommentelőkkel büszkélkedhet, amilyeneket a korrekt, tájékozott, szakszerű írásaival törzsvendégévé tett.

an-dee 2014.08.23. 21:30:56

Rég olvastam ilyen jót.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.23. 21:42:30

@firg_firg:

"Sikeres ember nem blogol es kommenetel. Szanalom."

Hahaha! Te se vagy sikeres ember!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 22:05:11

@röf: Ez igaz. Bár talán még oda fér a pontjaid közé a türelem is. Mert persze bármilyen blogot megtalálhatnak bármilyen indíttatású kommentelők, az azonban igaz, hogy ezek idővel nyilván le is kopnak. (Kivéve persze az aktuálpolitikai blogok, de azok amúgy is tévutat járnak.) :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.23. 22:45:31

@Thoreau: Van egy kis különbség a kettő között. a focipályákon a kapuk adatait csak az üzemeltető ismeri, a Facebook esetén az egész világ látja, beleértve a családot, munkatársakat, üzletfeleket, stb.

wirth6 2014.08.23. 23:02:58

a felhasznalonev egybeirando

Tákolmányi (törölt) 2014.08.24. 07:38:29

@polyvinyl: Látom, nagy hatással volt rád az a szegény armatúra, mert már a második blogon sírod el az esetet. Tarts kisállatot, segít a poszt-traumás sokk feldolgozásában, a veteránoknál bevált.

Tákolmányi (törölt) 2014.08.24. 07:50:46

Rutinos kommentelőnek valóban felesleges a szövegtörzs elolvasásával fáradnia, elég a címben vagy ha főoldalas, akkor az Index szerkesztő ajánlásában megtalálni a szerző súlyos tévedését (hogy világra jött). Több ízben publikáló, esetleg ismert szerző művének pedig a puszta megjelenése súlyos kritika alapja lehet, a tartalom különösebb ismerete nélkül - ha egyszer már vétkezett, vagy már korábban elkötelezte magát a számunkra ellenszenves világnézet mellett.

Emberek vagyunk és gyarlók, lételemünk a harc. A blog ma már a politikai propaganda eszköze is és látunk példát, hogy egyenesen a pártközpontból írják a független közíró, haha, posztjait.
Viszont mikor már egy mikrobiológiáról, vagy teljesen más szakmai témáról írott blogban is megjelennek orbángyurcsány harcosai és a harmadik kommenttől már erről az acsarkodásról szól minden...akkor elmondhatjuk, ebben az országban nagyon el van rontva valami.

Tákolmányi (törölt) 2014.08.24. 07:52:57

@Thoreau: Micsoda gerinctelen elhatárolódás, egyszerűen hánynom kell. :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.24. 12:52:16

@Tákolmányi:

Nicsak, a másik Furdancsos :)

Még véletlenül se az zavart, hogy életveszélyes hülyeségeket ajánlgattál az olvasóknak, ugye? Téged az zavart, hogy valaki figyelmeztetett rá, hogy a posztban írt ötleted életveszélyes. Mondhatni, belegázolt a szakmai önérzetedbe :)

Teljesen természetes reakció volt, hogy kitiltottad a kommentezőt. Minden gyakorló elmebeteg ezt tette volna a helyedben!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.24. 13:27:12

@polyvinyl: és @Tákolmányi: Adta rosszcsont kölkei! A saját udvarotokban iszapbirkózzatok, nem az én szépen fésült pázsitomon!
Amúgy igazad van, kitiltani a kommentelőt nem szép dolog. Sokkal jobb addig cukkolni, amíg elkezd csúnya szavakat meg minősítéseket irkálni, ezzel egy pillanat alatt magát teszi komolytalanná. De tudod mire gondolok, azt hiszem... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.08.28. 10:50:36

Nyarak vannak kinn, vagy telek?
Tök mindegy, én kommentelek!
Jellememből jön a nagy ok:
Négy fal között tapló vagyok.

fradyendre.blogspot.hu/ :)

Kertes_Kata 2014.08.31. 11:50:38

Hahaha, nagyon jó kis összefoglaló volt!:D Most már kosárnyi jótanáccsal felfegyverkezve lehet professzionálisan trollkodni. Kellett ez a kisokos; ha valaki valamibe kezd, akkor azt csinálja jól. :D

2014.09.20. 20:02:19

vérprofi:-))

gratulálok!
süti beállítások módosítása