Hogy miért épp Budapest? - Chapter 2
2020. szeptember 12. írta: Gyökösi Attila

Hogy miért épp Budapest? - Chapter 2

Időkapu Újpesten

Mint az előző írásban már bevallottam, a város szerelmese vagyok. De persze tudjuk, egy szerelem általában kevés, nálam is vannak továbbiak, ilyen például a piacok iránt érzett is. Mert piacra járni úgy általában egy csoda. Különösen ha az a piac elég nagy ahhoz, hogy kellően tarka és elsőre szinte átláthatatlan legyen. Külvárosban élvén efféle piacélményért nem kell túl sokat gyalogolnom. Azonban a kellően színes, sok standdal bíró piacok mára erősen megfogyatkoztak, például a mi palotai piacunk feléből nemes egyszerűséggel CBA lett. A maradék zöldséges standok kicsik és unalmasak, igaz, cserében legalább drágák.

nyitoo.jpg

A szomszédban, Újpesten azonban szerencsésebben alakult az élet, és a régi, klasszikus, némiképp lepusztult, de igen nagy méretű piac helyett épült egy új, többszintes, mélygarázsos, a tetején kávézóval és közösségi térrel bíró új piac. Ez az új épület majdnem napra pontosan két éve nyitotta meg a kapuit. Én azonban sokáig kihagytam, egyszerűen nem hittem el, hogy egy ilyen, építészetileg egy repülőtéri várót egy parkolóházzal és egy modern mozival ötvöző helyszín lehet amolyan »igazi« piac is.

Az Újpesti piac – mármint a régi – persze ismerős, hiszen még gyerekként sokat jártam oda apámmal, különösen a szombati madárpiacra. Azt hiszem, igazából kisállatpiac volt a hivatalos neve, de mi jobbára pintyeket és törpepapagájokat adtunk-vettünk ott. (Egy ízben hoztunk haza egy kameruni törpekecske-gidát is. Az mondjuk nem volt annyira jó ötlet, mint hamarosan kiderült...) Később Újpestre jártam középiskolába, akkoriban is sűrűn koptattam az itteni utcákat. Talán épp ezek miatt az emlékek miatt is ódzkodtam az új épület megismerésétől. Az embert egy bizonyos kor után mindenképp eléri a "régen minden jobb volt" érzése. Még akkor is, ha azt gondolja, ő aztán immunis erre. Nincs itt semmi átgondolni való varázslat, régen fiatalok voltunk, most meg nem. Hát persze, hogy az az időszak tetszetősebbnek érződik. Úgy tűnik, nálam még nem teljesen reménytelen a helyzet, csak megnéztem, azóta meg egészen rákaptam erre az új piacra. Az egész feeling nagyon érdekes és összetett. 

Ott kezdődik, hogy az ember beáll autóval egy mélygarázsba. Tudjátok: sorompó, jegy, miegymás, pont mint az IKEA vagy bármelyik bevásárlóközpont parkolója. Aztán, ha megtalálja, beszáll a liftbe. (Lift! Egy külvárosi piacon. Lifttel megyünk megvenni a rakott szoknyás-kendős Mari néni öt szál bio újhagymáját. Azért ez fura, lássuk be…)

imgp4075.JPG

Szóval lift, aztán a földszinten kinyílik az ajtó, és az ember ott találja magát egy igen tisztességes méretű piacon. Amit valami véletlen folytán a Ferihegyi reptér (igen, tudom! Nekem már az marad és kész) várócsarnokában rendeztek be. Minden csupa üveg, meg műkő burkolat, meg fém. (Meg üveg, ezt mondtam már?)

img_20200912_093018.jpg

Az egész rémesen futurisztikus, de legalábbis modern, miközben tényleg ott van a PIAC összes pozitív jellemzője. Minden, ami miatt szeretek piacra járni. Millió stand és árus, nagyok és Mari nénik, mindenféle zöldséget árusítók és specialisták. Ugyanakkor nyoma nincs a régi piacon megszokott, a repedezett aszfalton csordogáló mosóvíz-patakocskáknak, sehol egy eldobott káposzta- vagy karalábélevél. Még csak ideiglenesen szétdobált, vagy épp felhalmozott banánosládák és zöldséges rekeszek sincsenek. Rend van. És ha mindezt körbejártuk-kiélveztük, az ember felmehet egy emelettel feljebb (mozgólépcsővel, naná) ahol ott a szép számú húsos, csirkés, halas, kenyeres stand.

Ha meg még feljebb megyünk, ott találjuk magunk az Újpesti Rendezvénytér névre hallgató részlegben. Ahol mindenféle performanszok, kiállítások, előadások mellett és/vagy hátteréül egy kávézó és egy hatalmas terasz is található.

Az egész egyszerre kúl és modern, mondhatni világvárosias, ugyanakkor nagyon is idézi a régi, igazán kellemes piacos élményeimet is. Az üvegfalakon keresztül látszik a régi és az új Újpest, a templom és a városháza, a Templom utcai és a piacteret övező régi üzletek és a közelben épülő új, sokemeletes irodaépületek. Az egész kicsit afféle 'időkapu' érzést kelt. Az új felett érzett öröm, vagy legalábbis rácsodálkozás vegyül a felidéződő régi emlékekkel. És ez bizony jó érzés. 

Szóval ez is egy amolyan „szeretem ezt a várost” élmény. Én mindenképp csak javasolni tudom, próbáljátok ki ti is! Így őszidőben egy hasonló kosárral hazaautózni a piacról mindenképp kellemes:

img_20200912_094654.jpg

 

Ui.: A képeken azért ilyen ritka a nép, mert vasárnap reggel készültek. (Kivéve a standokat bemutatót, az szombati) Bizony ez a piac vasárnap is nyitva van, igaz kevesebb standdal, mint a hétköznapokon, de azért bőven van hol válogatni ilyenkor is. A tetőtéri kávézó és a terasz pedig nyilván főképp az itteni rendezvények idején van tele emberrel. Az Újpesti Rendezvénytér névre hallgató egységnek amúgy honlapja is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr7016199278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balkon-úr 2020.09.13. 19:39:22

A maradék zöldséges standok kicsik és unalmasak, igaz, cserében legalább drágák. Ezt miért nem vetted észre Újpesten? Valóban klassz lehet az emeleti közösségi tér, de a lakosok, pl. az édesanyám vásárolni próbált párszor a "sicc, Ferihegyi!" piacon. nem sok sikerrel, mert valószínűleg olyan drága a bérleti hely, hogy a régi ismerős nénik eltűntek. Édesanyám véleménye szerint nyugdíjból megfizethetetlenné vált a piac, és Ő mindig BKV- val ment, nem élvezi a mélygarázs előnyeit. Természetesen van előnye, nem ezt kérdőjelezem meg, mert sokan járnak autóval. Csak ez nagyon megjelenik az árakban sajnos. Pl. a régi jól bevált lángosos sincs ott sajnos.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.09.13. 19:42:46

@balkon-úr: Lehet nem ugyanazt vásároljuk édesanyáddal. Én gyümölcsrajongó vagyok, az említett palotai piacon konkrétan 25-30 százalékkal drágább most a szőlő vagy bármilyen idénygyümölcs, mint az újpesti piacon. Szóval, kérdésedre válaszolva, azért nem vettem észre, mert én pont nem ezzel találkoztam.

Ehetetlen Odó 2020.09.14. 12:28:32

Remek piac lett.
Végre egy rendesen megcsinált árusító standokkal ellátott tér - könnyen tisztítható műkő pultokkal, vannak nagyobb árusító helyek is bőséggel.
Az egész piac funkcionálisan van kialakítva, hálistennek teljesen ellentéte a totálisan diszfunkcionális Rajk-féle Lehel-rémálomnak.

(Sajnos már fél éve nem voltunk ott, valahogy a vírus miatt is kimaradt, de épp most terveztünk erre a hétre egy látogatást).

Ehetetlen Odó 2020.09.14. 12:29:01

@balkon-úr: A régi lángosos, Ruzicska úr annyira megvan (legalábbis fél évvel ezelőtt még megvolt), hogy komplett gyorsétkezdét üzemeltet az emeleten és persze lángost is lehet kapni.

nyelv-ész 2020.09.14. 12:29:21

Békásmegyeren is lifttel megyünk a hagymáért. Nem tudom, mi ezzel a baj. Nekem nem hiányoznak azok a régi mocsadék, zsúfolt és büdös piacok.

György Attila Révai 2020.09.14. 13:26:31

Nekem nagyon tetszik az új piac, és rendszeresen odajárok. Persze közel is van. Általában jól is érzem magam. Bár kicsit drágának tűnik, de csak addig, amíg más helyet nem látok. Kellemes környezet, tisztaság, rend, szép árú, nagy választék mindenből, stb, Érződik és látszik egy életminőség javulása. Még lődörögni is jó. Nyáron hűvös, télen kellemesen langyos. Nem dideregve vásárol az ember. Egy bevásárlás után a mozgólépcsőn felmegyek a második emeletre, és leülve megeszem az alkalomra vásárolt nasit. Szemben a nagytemplom formás, kecses építménynek tűnik. Így az eltelt évtizedekben még nem láttam. Kitárul Újpest főterének és környékének látványa. A színházban még nem voltam, mert, amit megnéznék arra sosem volt már jegy. Van program. Örülök az írásnak. Már akartam is írni erről az Űjpesti Naplónak.
süti beállítások módosítása