Rocky's Bar
2014. szeptember 07. írta: Gyökösi Attila

Rocky's Bar

Egyik kedvenc filmem – nem meglepő módon – Woody Allen 2001-ben készült filmje, a Jade skorpió átka. (The Curse of the Jade Scorpion) A film fantasztikus, Woody-n kívül többek között játszik benne Helen Hunt, Dan Aykroyd, Charlize Theron. De most nem erről írok, hanem egy friss felfedezésemről.

lenox2.jpg

A filmben van egy Rocky's Bar néven nevezett műintézet (vagyis kocsma), ez többször is felbukkan a cselekmény során. A neten keresgéltem korábban már, de nem leltem a nyomát. Most azonban, teljesen véletlenül rábukkantam a Harlem-i Lenox Lounge nevű helyre, amelyik a neon feliraton kívül egy az egyben a filmbeli pub. Mint kiderült, ez ráadásul Woody Allen egyik kedvenc New York-i bárja volt, tehát nyilván ez szerepelt a filmben is, persze a neonbetűket a forgatás idejére kicserélték.

Lenox_Lounge_in_Harlem.JPG

A hely 1939-ben nyitott (a jade skorpió is akkortájt játszódik...) és igen gazdag története van. A mára ikonikussá vált Harlem-i szórakozóhely fontos szerepet töltött be a városrész életében. Számtalan nagy jazz legenda, mint Billie Holiday, Miles Davis, Frank Sinatra és John Coltrane játszott a falai között. A különleges építészeti megoldások az ipari formatervezés gyökereiből táplálkoznak, tervezője Raymond Loewy volt. Az összetéveszthetetlen homlokzat, a grafikai elemek és díszítés rendkívül jellegzetessé és egyedivé teszi a helyet. Mára a Lenox Lounge egyike a kevés megmaradt art deco épületnek New York City-ben.

lenox2.JPG

A híres zebra lounge, zebrabőrrel bevont falakkal...

A tulajdonosok büszkék arra is, hogy a Lenox Lounge nemcsak egy jó hely, jó zenével, de fontos résztvevője volt Harlem zenei és kulturális reneszánszának is. Ez az a hely, ahol Langston Hughes alkotta/mesélte a 'The Story of Jazz'-t, ahol Alex Haley lejegyezte Malcolm X életrajzát, és ahol a kultúra formáló szerző James Baldwin, Zora Neal Hurston, és Ralph Ellison is törzsvendégek lettek. Köszönhetően a hosszan sorolható történelmi eseményeknek, sok művész, rendezők, fotósok, divatházak, vállalatok választották a Lenox Lounge-t zenei videóik, hirdetési kampányaik, filmjeik helyszínéül. Itt forgatták például Madonna 'Secret' dalának videóját is.

No, de semmi sem tart örökké... a Lenox jelenleg zárva van, és a neten fellelhető képek alapján eléggé romos is. Több Harlem-i oldalon arról írnak, hogy elég régen felújítás zajlik, és nemsokára újra nyit. Drukkolok is nekik, hátha egyszer eljutok oda. 

Bár azért én persze szívesebben lesném meg, ahogy a híres detektív, C.W. Briggs iszik főnökével, Betty Ann-nel Rocky bárjában...

DSCF3185.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr536678309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása