Kontrasztok városa
2014. november 17. írta: Gyökösi Attila

Kontrasztok városa

Ez is egy korábbi, aztán kiselejtezett írásom. Épp a napokban láttam egy fényképet erről a váci úti gyárépületről, onnan jutott eszembe, hogy talán mégis visszarakom ezt a fotós posztot ide...

Szóval, elmentem kicsit körbenézni az újpesti Váci út és a Duna közti szakaszra, mert a múltkorjában volt arra dolgom, és úgy láttam érdekes volna jobban körbejárni.  Hát ez most – részben – sikerült,  ott készült ez a pár kép, és ott jutottam arra a következtetésre, hogy bizony a városunk ugyan szépen fejlődik, de ahogy láttam van honnan, és van is hova.

kontraszt.jpg

Ugyebár a Váci út Duna felőli oldalán az Északi összekötő és a Dráva utca között van egy sor épület, jobbára ma már irodaházak. Némelyik szép új, ezek működnek is,  némelyik régebbi, ezek bizony nem túl lakottak, teli vannak „kiadó” és „eladó” táblákkal. Az sejthető volt, hogy ezek az ingatlanok nincsenek a Duna partján, tehát mögöttük még kell lenni valaminek. Ezt derítettem fel. Jelentem, azon a szakaszon gyakorlatilag semmi nincs, pedig jó eséllyel ezek jelenleg Budapest talán legértékesebb telkei, hiszen jó a közlekedés, a panoráma pedig a Duna és a budai oldal felé egyszerűen mesés. Piszkot találtam, szemetet, lomot és bozótost. Meg egy audit egy vélhetően szeretkező párral. (Erről nincs kép.)

Van viszont kép az apró kis lakóhajókról. Merthogy szemben az újpesti hajógyári sziget van, csónakházakkal, feljebb a maradék hajógyárral, és apró, a parthoz kikötött eléggé szedett-vedett lakóhajókkal. Olyanokkal mint ez:

d10.jpg

Meg kicsit szebbekkel is:

d18.jpg

Persze lehet, hogy ezek a telkek a Marina part projekt részei lesznek egyszer, ha majd működőképessé váló országunkban érdemes lesz ingatlanfejlesztésbe fektetni. Ha átküzdjük magunkat a bozóton, és nem botlunk hajléktalanokba, eljutunk a Dunaplaza hátsó parkolója mögé, ahol most autós rutinpálya van.

És ezután találunk egy épületet. Egy összedőlő félben lévő gyárépületet. Ez a sajnos már nyilván menthetetlen csoda épp a pláza mögött fekszik:

d2.jpg

d3.jpg

Hogy is mondta doktor Malcolm? A természet utat talál:

d5.jpg

Ez pedig agy valódi híddaru. Tanultunk róla a suliban, bár ez már akkor is öreg lehetett...

d4.jpg

Több kép sajnos nincs róla, mert előkerültek az őrök, de legalább megtudtam, hogy a falon lévő lyuk ellenére azért ez egy veszélyes és elzárt övezet. 

Ezek után viszont gyakorlatilag rögtön kezdődik a Marina part:

d7.jpg

És rögtön ott a hozzá tartozó északi yachtkikötő is:

d8.jpg

Persze akinek nincs saját hajója, beállhat a megállóba, a tömegközlekedésre várva. (Ezt a folyóparti megálló dolgot még szoknom kell, egyelőre a városban máshol is jókat derülök rajta:

d11.jpg

Szóval, a Marina part. Ami azért rendben van, ráadásul a lerobbant gyárépület után maga a megtestesült blog bejegyzés cím: kontraszt bizony, a javából. Különösen, ha felsétálunk a szigetre átvezető hídra, és belesünk a Marina és az északi yachtkikötő közé ékelődő régi evezősklub udvarába:

d12.jpg

Dizájnos ülőgarnitúra és száradó nadrág. Viszont jó sok gyerek járhat ide evezni, tele volt a környék evezős aprónéppel.

d13.jpg

Ha viszont feljebb nézünk, már látjuk a jövőt. Háttérben az Árpád híddal és a Margitszigettel:

d9.jpg

d1.jpg

d14.jpg

d15.jpg

Az építés alatt (bár persze a telep déli vége a Viking yachtclub felé még mindig épül) nagyon tetszett a miliő. Egy jó értelemben vett "puccos", elegáns környezet kezdett kialakulni. Sajnos úgy látom azért az építés lendülete megtört, és persze vannak más aggasztó jelek is. A házak között sétálva bizony vannak olyan üzletek amelyek már bezártak, pedig látható, hogy volt bérlőjük már korábban. A kávézók és a cukrászda teli vannak akciós ajánlatokkal, amelyek abszolút értelemben sem drágák, nyilván küzdenek ők is, pedig alighanem jobb módú vevőkörre alapították a vállalkozásokat. Ez érdekes különben, mert egyébként van elég a kisméretű kutyát sétáltató, minden ide vonatkozó sztereotípiát megszemélyesítő hölgyből a sétányokon, de úgy látszik belőlük mégsem tudnak megélni, idegen viszont ide nemigen jön.

Egyelőre nem tudom mi lesz a projekt sorsa. Az biztos, hogy a Duna parti épületsor Dunára néző lakásai különösen a felsőbb emeleteken, valami eszméletlen panorámát nyújthatnak. Kipróbálnám.

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr936908969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása