De mi az a Linux?
2014. augusztus 21. írta: Gyökösi Attila

De mi az a Linux?

Két napja írtam egy gyors posztot (a fürdőkádban ülve) a belassult Windows rendszerről és az ez okból sürgetővé vált gépcsere nehézségeitől. Miután szerencsésen egy Macintosh tartalmú címet kapott a poszt, egész szép olvasottsága lett, jöttek is hozzászólások szép számban. Ráadásul egész értékesek is, bár persze abszolút igazság nem született a végére. Szóval, hogy végül is milyen gépre történik majd a csere, az még nem dőlt el.

Történt viszont közben valami. Miután itt volt a szép esős-nyugalmas ünnepnap, gondoltam egy bátrat, és a halódó Toshiba laptopot Windows alatt szenvedő állapotból egy szabadon szárnyaló Linux-os géppé varázsoltam. Legalábbis ez volt az elképzelés. (Olyan ez, mint amikor az ember csak Karl May-től olvas a vadnyugatról. Minden roppan csábtónak, idillikusnak és mégis vadregényesnek tűnik. Aztán amikor odaér, az első sarkon lelövik.)

ubuntu-14_04.jpg

Természetesen soha korábban nem volt dolgom Linux operációs rendszerrel, még csak nem is láttam ilyet közelről. De amolyan „minden-mindegy” alapon belevágtam. (Alapvető hozzáállásom a dolgokhoz az ilyen jellegű próbálkozás. Ha bejön, remekül lehet dicsekedni vele, ha nem, akkor nem meséljük el senkinek...) Nem túl kiterjedt keresésem folyamán az első komolyabbnak látszó változatot választottam, az Ubuntu -féle rendszert. A 14.04 LTS verziót, mert ez volt az első találat (meg a legfrissebb is). Elolvastam gyorsan amit kellett a teleptésről. Ezután meglepően simán sikerült gyártani egy telepítő pendrive-ot is. (Ráfért az egész egy 1 GB-os pendrive-ra, bár éppen hogy.)

Lementettem amit muszáj volt, elbúcsúztam a facebookon az ismerősöktől, aztán bedugtam a pendrive-ot és nyomtam egy újraindítást. ...

És most egy Linux rendszerrel működő laptopon futó LibreOffice programban írom ezt a posztot. A technika néha meglepő, engem leginkább az szokott meglepni, ha minden simán működik, ahogy azt előre megjósolták. Ez valahogy sosem tűnik természetesnek, különösen, hogy a technika azért általában feltételezi az ember közreműködését, és ez nyilván eleve a leggyengébb láncszem.

A telepítés simán lezajlott, épp úgy, ahogy a Linux-os oldalon olvastam. Nem is tartott túl soká. A végén az újraindult gép szépen felállt. A használat sem volt annyira fura, igazából itt is csak kattintgatni kell. Persze azért pár dolgot át kell állítani a fejünkben, ha Windows-ról váltunk Linuxra. Ami tetszett, hogy rögtön volt Libre Office, tehát elvileg rögtön működésképes, használható gépem volt. Igazából nem is töltöttem le mást pluszban, mint Chrome böngészőt, mert az Ubuntu-hoz a Firefox jár. Az ugye tudható volt, hogy a letöltött telepítő egy rakás szoftvert is tartalmaz, gyakorlatilag minden fontos képnézegető-, videó- és zenelejátszót, meg egy csomó egyebet. Viszont fogalmam nem volt, ezek micsodák és hol lehetnek, pláne, hogy hogyan lehet őket elindítani... Merthogy a megszokott Windows-os metódusnak itt nyoma sincs.

Némi súgó böngészés után megismertem a „Dash” és a „Szoftverközpont” elnevezésű funkciókat. Itt ugye egy Unity nevű asztalról beszélnek, amin található a baloldalon egy Indítósáv. Ezen vannak ikonok. Az említett két funkció is itt lakik. Az előbbi ugyebár egy komplex kereső, amelyik mind a gépen, mind a neten található legkülönbözőbb megoldásokat és válaszokat kínálja a keresőmezőbe bepötyögött szövegre. (Mintha ez volna Chrome OS lényege is...) 

linux1.jpg

 Így fest a Dash komplex kereső.

A második pedig egyfajta „kaput” képez a számunkra szükséges, meglévő vagy épp letölteni kívánt szoftverek és programok felé. Megnézhetjük (téma szerinti bontásban) azt is, mi van telepítve már a gépen, és itt tudunk felesleges programokat eltávolítani is.

linux2.jpg

Ilyen a szoftverközpont. Látható hogy ott a "Minden szoftver" és a "Telepített" lehetőség egymás mellett.

Amit most írok, persze nem szabatos leírása a funkcióknak, inkább az én érzéseimet, rácsodálkozásomat tükrözi. Pár órás böngészés és okosodás után egész jópofa dolgokat lehet találni. Van néhány tulajdonság, amit meg kell persze szokni, az Ubuntu súgója néha – érthetően – más terminológiát és fogalmakat használ, mint a Windows, ezért keresni sem mindig egyszerű az elején, nem tudjuk mit is kéne beírni, mert amit mi érzünk logikusnak, az néha nem működik. Ez igaz egyébként a Dash keresőjére is, ha tudjuk mi a neve a programnak, amit keresünk akkor jó, de ha nem tudjuk, akkor azért néha egy kis időt elvesz a dolog. De ezt nyilván megszokom hamar.

Tetszik, hogy több (négy) asztalt használhatok párhuzamosan, és a gép is bírja a tempót. Végül is ez volt az egész cserebere értelme. Még csak pár órája megy a rendszer, és néhány dolog még nem tiszta: Nem tudom, hová tudok kirakni minden programot, amire szükségem lenne. Ikonokat az asztalra még nem igen tudok kirakni, (bár ehhez épp most találtam valami segedelmet)  viszont az indítósávba nem fér oda túl sok minden. Persze a Dash-ban ott lesz ami szükséges (a használat gyakorisága alapján rangsorol) de ezt is szokni kell.

Ami viszont bejövős: A telepítés után minden működött, egyetlen driver, vagy illesztő nem hiányzott. Pedig ez néha még Windows rendszerek közti átálláskor sem megy simán. A gép elég gyors lett, nem gondolkozik feleslegesen. A Libre Office elsőre meglehetősen használhatónak tűnik. Ráadásul millió olyan kis plusz program van, amit ugyan még ki sem próbáltam, de a leírásuk alapján hasznosak lesznek.

Szóval egyelőre itt tartok, persze két nap múlva - jó sok Ubuntu fórum olvasás után - már mosolyogni fogok ezen a poszton, hiszen addigra rájövök egy csomó alapvető funkcióra, amit minden profi Linux használó ismer már. Mindenesetre egy próbát megérhet bárkinek a dolog, most az a véleményem. A gépcsere ugyan nem marad el, mert azért el lehet képzelni nagyobb sebességet a mostaninál, de az agyölő várakozások, miközben fogjuk a fejünk, hogy: "most mi a bánatot csinálhat ez a nyomorult gép?" azért úgy nézem, eltűntek. 

Update: mióta ez a poszt elkészült, megint eltelt egy jóadag idő. És mostanra már azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy tényleg ne az eredetileg szóba jövő új Windows vagy a használt Macbook közül válasszak új gépet, hanem vegyek egy jobb gyártótól származó új laptopot, oprendszer nélkül, és tegyek rá és ilyen Ubuntu Linuxot...

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr66621015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tákolmányi (törölt) 2014.08.20. 17:33:46

Hát, gratulálok. Elteszem azokra az időkre ezt a posztot, mikor nem fogok spec programokat használni. Vannak pillanatok, mikor az ember egy stabilabb operációs rendszerre vágyik.
Én egy ékegyszerű oprendszerre vágytam, amitől majd jól meglovasodik egy 2008-as laptop, mégsem parancssorokkal kommunikál.
Linux hívő barátom mondta, ezt gyorsan felejtsem el, a Linux egy hajszállal sem gyorsabb, mint a Windows. És ebben maradtunk.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.20. 17:40:57

@Tákolmányi: Hát ugye, azt még én sem tudom, hiszen ha most a Windows-t teleptettem volna újra, az is gyorsabbá tette volna a masinát egy darabig. Viszont azért az talán jelent valamit, hogy az oprendszer és az L.office összesen volt 1 GB. Az MS program azért eleve jóval nagyobb volna.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.20. 17:42:39

Az egyszerű program szimpi dolog, Szemeztem is a Chrome OS / Chromium rendszerekkel, de az ugye eleve online kapcsolatra van kitalálva, semmit nem tart a saját gépeden, és azért attól fáztam kicsit...

Tákolmányi (törölt) 2014.08.20. 18:21:15

@Thoreau: Naná! Már nem a Microsoft az IT iparág sátánja, hanem a Facebook és főleg a Google.
Folytasd csak a Linux kiismerését ez biztosan sok embert érdekel. Mondom, én addig nem tudok és akarok váltani, amíg az Arduino fejlesztőprogram, a 3D Stúdió, a Visual basic és más programok nem futnak rajta. Egyébként minden más felhasználási területen észre sem vennénk a másik oprendszert.
Másik indok, hogy azért már túl idős vagyok, hogy egy köcsög oprendszer csicskáztasson és megtiltson nekem dolgokat, hogy a saját gépemen, lényegében rendszergazdaként mit tehetek meg. Ez a fájlrendszerre vonatkozik.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.20. 23:31:53

akkor isten hozott a pingvinek világában

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.20. 23:33:59

ajánlom figyelmedbe: www.webupd8.org/

sok érdekes hassznos jó dolog

titan 2014.08.21. 10:26:26

Grat a váltáshoz, és sok sikert hozzá.
Apám nem túl rég vett egy laptopot magának, csak nem volt rajta oprendszer, az XP telepítő meg el se indult rajta, úgyhogy "ideiglenesen" Ubuntut tettünk rá, megmutattam neki az alapvető dolgokat, azóta is örömmel használja.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.21. 10:39:49

@pingwin: Köszi. Most szereznem kell pingvines törülközőt, pizsamát és konyharuhákat. Meg táskát. És pólót is... :)

egy másik répatorta 2014.08.21. 11:05:44

Pont ebben a helyzetben vagyok. 2009-as a HP laptopi, tele van mint a déli busz. A vírusgyepálót is frissítenem kellene rajta. Már évek óta open office-t használok, thunderbird-et levelezönek, és más semmi spécit. A kérdésem hogy a meglevő leveleidet át tudtad rakni valahogy ? Mert egy sík üres Linux az biztos jó, a probléma ott kezdődhet ha konvertálni kell a régi windows-os gépről.
Vírusokkal hogy áll most a Linux világ ? Jó 7 éve volt Ubuntum, de akkor még nem volt nagyon felhasználó barát , mountolás itt- ott, usb eltűnik stb...

Cshigi 2014.08.21. 11:33:43

@egy másik répatorta: Ajánlom figyelmedbe az Ubuntu helyett a Linux Mint-t. Az sokkal felhasználóbarátabb és teljesen az új/ismerkedő emberekre van kihegyezve. Az Ubuntu a Unity felület óta sokkal lassabb és kezelhetetlenebb.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.21. 12:04:32

@egy másik répatorta: Én leszoktam a Outlook használatról jóideje, a gmai-ra álltam át (amúgy is millió google szolgáltatást használok, ez a legcélszerűbb) az aktuálisan használt céges email címekhez meg ott vannak a különböző saját felületeik. Szóval így nem volt igazán olyasmi, amit nagyon költöztetni kellett volna. A HDD-n sem nagyon tartok anyagot, csak pár napig, aztán mentek külső adathordozóra vagy kuka. Így aztán egy ilyen váltás sosem okoz adatvesztési fejfájást.

titan 2014.08.21. 13:01:34

@egy másik répatorta: csak 99%-ig vagyok biztos benne, de szerintem ha egyszerűen átmásolod a Thunderbird profilkönyvtáradat, kb. ugyanaz fog fogadni, mint az előző rendszeren. Alapvetően ugyanis platformfüggetlen adatstruktúrákkal dolgozik.

portugéza 2014.08.21. 14:59:10

Kb. 10 éve én is nekikezdtem egy ilyen kalandnak, a fő motiváció az volt, gyorsabb lesz a gép működése, legfőképpen gyorsan töltődik be az oprendszer, mert ugye a linux "jobb". Nekem se jött be. Vagyis a magamfajta egységsugarú juzernek (akkor) a linux nem tudott pluszt nyújtani, az ingyenességen túl.

Uhu Linuxot telepítettem. A nyomtatás vicces volt, az ékezetes betűket eltérő méretben, betűtípusban nyomtatta ki a HP Laserjet 1010. Néha összeomlott a rendszer, de hamarabb helyrejött, mint a windows, ha jól rémlik, nem kellett újraindítani, nem akarok hülyeséget írni, ennek a részleteire nem emlékszem pontosan. Egyébként a windows is fenn maradt a gépen.

Esélyes, hogy nekifutok még a Linuxnak valamikor, ha az egyszerű ember számára is kézzelfogható előnyei lesznek (pl. villámgyorsan betöltődik, feláll a rendszer, stb., de nem igényel sokkal több időt a kezelése, mert már nincs annyi időm ilyen plusz hobbikra, mint 20 évesen).

Én is használok a munkámhoz pár spéci programot, na nem annyira spéci, mindenesetre tuti nincs linuxos verziójuk, de ilyen esetekre mintha lenne valami win emulátor. Bár ezek egyúttal feltört szoftverek is, így nem tudom, hogy lehet-e Linuxra is telepíteni őket. :)

MTeddy 2014.08.21. 16:04:59

@Tákolmányi: Én csak egy picit nézem utána, de az Arduino-ból van linuxos változat (32 és 64 bites is), Sőt! A Szoftverközpontól közvetlenül telepíthető!!!
A 3D Studio elvileg felrakható wine (windows emulátor) alá, de van alternatíva Blender és Maya néven is.
A Visual Basic pedig információim szerint gond nélkül települ wine alá.
Az egyetlen, amivel vitatkozni lehet, az a 3D Studio, hogy az alternatíva, az nem ugyan az.

ref:
VB: appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=94
3D Studio: appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=343

MTeddy 2014.08.21. 16:08:51

@portugéza: tíz év, azért tíz év! Ennyi idő alatt már egy autó is elöregszik. :D
Nem feltétlenül az Ubuntunak, lehet az Linux Mint is, de essél neki nyugodtan újra! Hatalmasat fejlődött ennyi idő alatt.

A windows emulátort meg úgy hívják: Wine (lásd előző hozzászólásom). Ez is nagyot fejlődött.

Dr. Bélus___ 2014.08.21. 16:17:19

Pár ötlet:
1. A mostani gépeddel minden működik, de nem feltétlen lesz ez így, ha veszel egy újat, most mákod volt (BTW, hibernálást - alias suspend-to-disk - engedélyezted? megy?). A trükk, hogy csinálsz egy telepítő CD/DVD/pendrive-ot, magaddal viszed a boltba és ott telepítés nélkül kipróbálod a kinézett gépen (live vagy mi a tököm a neve).
2. Nyomtató vásárlása előtt nézz utána, van-e CUPS support hozzá.
3. Laptop esetén zavaró, hogy a Linux tipikusan többet zabál, mint a Windows, az akku kevesebbet fog bírni. Fel lehet tenni a laptop-mode-ot, de azt a hozzád hasonló egységsugarú usernek nem ajánlom, vicces dolgokat tud művelni pl. a wincsivel (spidown/spinup).
4. Ne vegyél se nVIDIA, se ATI videókártyát. Szar a támogatásuk, az egyetlen normális az Intel integrált videóvezérlőnek van.
5. Ez régi tapasztalat, mostanság nem piszkutáltam különösebben LibreOffice-t, de a Write elég szar tud lenni, ha komolyabb dolgot szerkesztesz, pl. össze-vissza csúszkálnak a képek. Ezt lehet már javították, DE ha megpróbálod a doc/docx formátum megnyitását, nem pont ugyanazt fogod látni, amit a haver elmentett winfos alatt. Félreértés ne legyen, meg fog nyílni, de nem biztos, hogy minden pont ugyanolyan lesz, pl. más fontkészlet vagy hasonló.
6. Windowson megszokott programokat (pl. játékok) necces használni. Van ugyan a Wine, de azért az nem 100%... úgyhogy a játékok nagy része kilőve.
7. Az feltünt már, hogy nincsenek meghajtók? A kezdő usert ez komolyan le szokta teríteni. Szóval Linuxon minden egyetlen nagy meghajtóba van szervezve és ha mondjuk a cdrom-hoz akarsz nyúlni, azt valahova felkapcsolja ebbe a rendszerbe, pl. a /media/cdrom. Ja és itt "/" van, nem "\".

Az Ubuntu jó döntés volt, ez most kb. a legnormálisabb disztro. Keménypöcsűek persze debianozhatnak, vagy nyomhatnak valami még keményebbet, de ha szeretnéd, h mágia nélkül működjön, akkor maradj az Ubuntunál.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.21. 16:41:06

@Dr. Bélus___: Köszi.
A meghajtók "hiánya" feltűnt, mókás, de egyelőre működik. Amikor benyomtam az SD kártyát mert sos kellett egy képet küldenem róla, gondolkoztam is, hogy ez most vajon hol fog előbukkanni, de aztán felugrott magától... :)
A karakterek változása persze igaz, de miután elég sok weboldalt csináltam már, a karakterkészletek különbözősége a különböző platformokon nem ért váratlanul. Az igaz, hogy mondjuk a céges grafikákhoz eddig használt betűtípusoknak nyomuk sincs, bár már leltem áthidaló ötleteket. (Meg töltöttem is le jó csomó fontkészletet, vannak azért "majdnemolyanok"...
Az esetleges új gép vásárlásához a Linux-barátság ellenőrzésére akkor oda fogok figyelni, köszi a tippeket.

$pi$ 2014.08.21. 18:17:34

@Dr. Bélus___: "3. Laptop esetén zavaró, hogy a Linux tipikusan többet zabál,"

Ez nem így van.

"4. Ne vegyél se nVIDIA, se ATI videókártyát. Szar a támogatásuk, az egyetlen normális az Intel integrált videóvezérlőnek van."

Legalább 5-6 éve használok nVidia-t minden gond nélkül.

$pi$ 2014.08.21. 18:25:10

@Thoreau: "Az igaz, hogy mondjuk a céges grafikákhoz eddig használt betűtípusoknak nyomuk sincs, bár már leltem áthidaló ötleteket. (Meg töltöttem is le jó csomó fontkészletet, vannak azért "majdnemolyanok"... "

A true-type fontokat fel lehet telepíteni Linuxra is, a postscript fontokat meg pláne.

"A meghajtók "hiánya" feltűnt, mókás"

A Linux alatt használt elrendezés jóval korábbi mint a Windows vagy akár a DOS. Egyszerűbb is, hiszen egy összefüggő könyvtárszerkezetben vannak a fájlok, nincs szükség meghajtókra és meghajtónevekre, meghajtóváltásra meg ilyenekre.

De a legnagyobb különbség nem a meghajtók hiánya, hanem az, hogy amíg a windows-on a felhasználó mondja meg, hogy a rendszer egyes komponensei hova kerüljenek (melyik meghajtóra akarja telepíteni a programot), addig a Linuxon a rendszer dönti ezt el. A programok nem önálló könyvtárakba kerülnek, hanem minden fájl a megfelelő könyvtárba. A futtatható állomány a /bin könyvtárba (vagy /sbin /usr/bin /usr/local/bin stb.) könyvtárba kerül, a konfigállomány a /etc könyvtárba és így tovább. Így aztán sokkal nagyobb a rend és nyugodtan feltelepíthetsz több ezer csomagot.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2014.08.21. 19:10:20

Én is azt vettem észre, hogy csodák nincsenek. Win felhasználó/rendszergazda vagyok de teret adok az alternatív megoldásoknak is.

1. Asus A6Rp laptop: Ubuntu 12.04-től néhány upgraden keresztül perpill 14.04 van rajta. Nagyjából minden működik, de egy fikarcnyival sem gyorsabban, mint a mellette telepített Windows XP Home. Ráadásul a wifi linux alatt sokkal gyengébb, csak az otthoni wifit látja 1-2 pálcikával, ugyanezen hardver Windows alatt az utcában még 4-5-öt a mi 5 pálcikásunk mellett. Kérdeztem nálam okosabb kollégát, aki magyarázott nekem kernelről, meg fordításról.... na inkább hagyjuk.

2. Itt az indexen ajánlották a Linpus Linuxot arra az esetre, ha valami igazán gyenge hardvert akarnánk a nagyfaternek feltámasztani. OK. P4 1,6GHz, 256MB RAM, Eddig Windows-al ment. A linux végtelen ciklusba belehalt a telepítő, de még Live módban sem indul el. Windows újra megy rajta, csak hát élvezhetetlen lassú.
Csodák márpedig nincsenek, pedig bíztam benne.

Pittypalatty 2014.08.21. 19:22:26

@Dr. Bélus___:
Nem kötekedni akarok, de... :)

"1. A mostani gépeddel minden működik, de nem feltétlen lesz ez így, ha veszel egy újat, most mákod volt (BTW, hibernálást - alias suspend-to-disk - engedélyezted? megy?). "
Tapasztalatom, hogy ez oprendszerfüggetlenül hol jó, hol nem jó. Minden laptop-gyártó (alaplap-gyártó) erőlteti a saját BIOS sz*rját a gépein, aztán vagy jó hozzá a driver, vagy nem. Vagy dokumentált vagy nem. Vagy sikerül hozzáfejleszteni a linux kernelt vagy nem. Vagy agyonvágja egy windows frissítés vagy nem (mac tapasztalatom nincsen, de ott elvileg pont ez nagyon erős).

"A trükk, hogy csinálsz egy telepítő CD/DVD/pendrive-ot, magaddal viszed a boltba és ott telepítés nélkül kipróbálod a kinézett gépen (live vagy mi a tököm a neve)."
Hehe, ezt megpróbálom használni. Tök jó ötlet.

"2. Nyomtató vásárlása előtt nézz utána, van-e CUPS support hozzá."
A mellékelt ábra szerint egyelőre a unixlike rendszerek nyomtató-alrendszere több nyomtatót ismer, mint a windows. Mivel egyszerű, robusztus felépítésű, könnyű egy akár ismeretlen nyomtatót is telepíteni hozzá. Bár mezei felhasználónak azért nem ajánlom. A probléma a - főleg régebbi - hiper-szuper multifunkciós készülékekkel van, ahol csak akkor multifunkciós, ha van mellette egy pc, amin telepített windowsos csodaszoftver végzi a fénymásolást (nemröhög, de nekem is sikerült jó régen vennem egy ilyet).

"3. Laptop esetén zavaró, hogy a Linux tipikusan többet zabál, mint a Windows, az akku kevesebbet fog bírni. Fel lehet tenni a laptop-mode-ot, de azt a hozzád hasonló egységsugarú usernek nem ajánlom, vicces dolgokat tud művelni pl. a wincsivel (spidown/spinup)."
Ez nagyon-nagyon nem igaz. Alapból sem. De főleg esetünkben meg biztosan nem, mert nem swappel a gép (nem fér el a memóriában a cucc és csak rángatja a HDD-t).
Találkoztam ilyen anomáliával (ld. 1. pont), de hamar lett orvosolva (fel kellett csak raknom a laptop-specifikus package-t).

"4. Ne vegyél se nVIDIA, se ATI videókártyát. Szar a támogatásuk, az egyetlen normális az Intel integrált videóvezérlőnek van."
Annyira nem szar. De nem is kiváló. Csak jó. Sajnos néha kell küzdeni az nVidia driverrel (ez gyári, zárt kódú). De ahogy nézegetem, Windows alatt tök ugyanazok a problémák vannak. ATI-val mostanság nincs tapasztalatom...

"5. Ez régi tapasztalat, mostanság nem piszkutáltam különösebben LibreOffice-t, de a Write elég szar tud lenni, ha komolyabb dolgot szerkesztesz, pl. össze-vissza csúszkálnak a képek. Ezt lehet már javították, DE ha megpróbálod a doc/docx formátum megnyitását, nem pont ugyanazt fogod látni, amit a haver elmentett winfos alatt. Félreértés ne legyen, meg fog nyílni, de nem biztos, hogy minden pont ugyanolyan lesz, pl. más fontkészlet vagy hasonló."
Nagyon régi lehet a tapasztalat, talán nem is write-os, hanem word-ös... A wordnek van az a szép szokása, hogy betöltés után a doksit a default nyomtató beállításainak megfelelően újraformázza. Na ilyenkor jön a teljes szétesés szarul szerkesztett doksinál, jól szerkesztettnél csak a képek másznak el, valamint a táblázatok esnek szét word-word között.
Nyilvánvalóan nem tudja úgyanúgy megjeleníteni a write, hiszen a régi, valamikor folyamatosan változó, ámde dokumentálatlan word doc formátumokat a word sem tudja. Nem is elvárás ma már, lehetetlen. Sajnos.
Viszont pont hogy nagy doksiknál vizsgázik jól a write. Úgyhogy ez mellément.
Fontos még, hogy a makrónyelv csak erősen korlátozottan kompatibilis.
És ha jót akarsz, felrakod csomagból a windows alatt megszokott fontokat (betűkészleteket), ettől szoktak általában elkámpicsorodni a doksik.
Ja és a Calc jópár dologban kétvállra fekteti az Excelt.

"6. Windowson megszokott programokat (pl. játékok) necces használni. Van ugyan a Wine, de azért az nem 100%... úgyhogy a játékok nagy része kilőve."
Ez nem igaz.

"7. Az feltünt már, hogy nincsenek meghajtók? A kezdő usert ez komolyan le szokta teríteni. Szóval Linuxon minden egyetlen nagy meghajtóba van szervezve és ha mondjuk a cdrom-hoz akarsz nyúlni, azt valahova felkapcsolja ebbe a rendszerbe, pl. a /media/cdrom. Ja és itt "/" van, nem "\"."
Van explorer, Ubuntu alámtesz mindent...
De egyébként tényleg ez az egyik alapvető különbség, amitől DOS/Windows júzerek ki szoktak akadni. :D

Ha lenne erős géped, javasolnám még a virtualboxot. Az összes olyan program, aminek nincs alternatívája, belemegy a kisablakba (ami akár egy XP), eztán ott jól elvan. Sajnos nekem is van ilyen programom...

Kitartás.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.21. 19:48:00

@Pittypalatty: Uff! Köszönöm a kimerítő hozzászólást. Hasznosítom belőle, amit tudok.
Lehet hogy kár volt kihagynom, milyen vasról is van szó. Szóval ez egy Toshiba Satellite 215, AMD Athlon 64 X2 dual-core procival, 1 GB RAM, 120 GB HDD. Manapság persze már sok telefon többet tud (persze a HDD kivételével) de azért annyira nem rossz. Azt nézem, hogy ha ilyen stabil marad a rendszer, akkor csak bővítek 2x2 GB RAM-ra (annyit elbír a gép) és ha más nem, Linux ismerkedésre, meg amolyan itthoni pótgépnek jó lesz. Sajnos az aksi is halott, abból is lehetne venni persze újat, de akkor már megint ott tartok, mint a tegnapi posztom kiindulásakor, érdemes-e költeni erre, vagy vegyek újat... :)

Pittypalatty 2014.08.21. 20:13:07

@Thoreau: Jól látod, a RAM a probléma. Azzal bármelyik mai oprendszer küzdeni fog. A windowsnak is az volt a legnagyobb baja... :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.21. 20:58:12

'Az összes olyan program, aminek nincs alternatívája, belemegy a kisablakba (ami akár egy XP), eztán ott jól elvan. Sajnos nekem is van ilyen programom...'

awesomecow.com/

megmondja mit keress

nekem ati 4850-es kártyám van, és 5-ös széira alatt már nincsen támogatás, ezért szopok vele, ubuntu alatt szarul is megy, suse jobban kezeli, de ott se fut minden akadálymentesen, vagy úgy egyáltalán

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.21. 21:00:19

linux és játék, ugye steam ott figyel, valamint nap mint nap jönnek a bejelentések, hogy milyen játékot portolnak pingvinhez

w32blaster 2014.08.21. 23:46:03

Olvastam a multkori postot is. En szemely szerint Mac OS (macbook pro) parti vagyok, ugy hogy nap mint nap linux szerverekkel dolgozom.
Sajnos a linuxot nem grafikus felulettel talaltak ki ezert hasznalatkor erzodik is (egy pelda: Hiba uzenet felugrik, nagy eselyed van ra h nem tudsz mit vele kezdeni csak ha elinditod a terminalt (egyesek szerint fekete ablak :D) es bele maszol a rendszer "lelkebe").
Mac OS viszont epp a windows es linux kozott helyezkedik el. Ez annak koszonheto hogy unix alapu (ahogy a linux is) tehat hatterben nagyon hasonlo a 2 rendszer. A felulet kezelet viszont van legalabb annyira stabil / ertheto / gyors / letisztult mint a windowsnak. Segitseg nelkul valoszinuleg nem tudod megoldani de egy intel processzorral rendelkezo laptopra 98% bizonyossaggal feltelepitheto az OS X is. Asztali gepem egy kozep kategorias PC (100 ezer HUF) OSX rendszerrel.
Egyebkent a Libreoffice csomag a hajdani openoffice.org-bol alakult at es letoltheto windows/linux/OSX oprendszerre is.

PS: Hasznalj "vi" szerkesztot, az illik a Linux felhasznalokhoz :DDD

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 00:18:04

@w32blaster: vi a halálba idegesít :p

másik dolog, hogy pl elindítok egy programot, de az nem indul el, grafikusan nem fog kiderülni, csak ha terminálból indítom, és ott elmondja, hogy mi a baja

vladimir0370 2014.08.22. 07:18:33

@pingwin: van egy 10"-es regi dell hybridem (forgathato, erintokepernyos kijelzo). lehet olyanra linuxot telepiteni?
egyaltalan hogyan kell elkezdeni? le kell vakarni a windowst? azt is hogyan?
tudnatok valami segitseget adni?
elore is koszi.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 07:25:40

@vladimir0370: szerntem probalj ki egy bootolhato cd/usb rendszert ha szepen megy lehet telepiteni akar winre vagy melle is

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 07:29:04

@cshigi:izles kerdese ha meg nemtetszik felteszel egy masik ablakkezelot lxde xfce kde gnome cinnamon mate es eleg hosszu a lista

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 07:33:32

meh wine = wine is not emulator :-)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 07:49:27

@vladimir0370: és/vagy a neten keressél rá a pontos géptipus és a linux kapcsolatára

vladimir0370 2014.08.22. 07:58:18

@pingwin: koszi.
nos, a bootolhato cd/usb rendszerrol sem nagyon tudom, mi az. a windowst meg kell hagyni? azert gondoltam, h itt az ideje a valtasnak, mert szerintem tele van virussal es/vagy szemettel. fel ora, mire elindul...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.22. 08:00:58

@vladimir0370: letöltesz egy linux disztrót, pl ubuntu, kiírod cd-re, és amikor a gépet újraindítod kiválasztod, hogy a cd-ről induljon el, ott pedig kipróbálás telepítés nélkül, vagy valami hasonló menüpontot választasz, szépen el kell indulnia

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.22. 09:38:47

@vladimir0370: Én innen indultam el: ubuntu.hu/letoltes/burn
minden le van írva szépen sorban, és működött is.

LallR 2014.08.22. 09:54:56

sztem a win7 a nyerő ;-) csak okosan kell kezelni.. ki mire használja

vladimir0370 2014.08.22. 17:25:00

@pingwin: @Thoreau: koszonom a tanacsokat. szepen vegigzuzom az infot - a tobbi kommentekben emlitettekkel egyutt, - aztan lehet, h visszajovok segitsegert.
@LallR: eddig peldaul harom laptopon probaltam hasznalni a polarsync-nek a datalink nevu (azt hiszem...) usb wireless kutyujet. mindegyiken win7 van, egyiken sem ment. a win8-ason megy, a macbook pro-n is fut. es mindig kolcson kell kernem valamelyiket, amikor a futasaim adatait fel akarom tolteni. ez a win7 nekem nem jott be.
kulonben en is egy macbook pro-n gondolkodom egy ideje...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.22. 23:22:56

@pingwin: Halihó! Most kéne valami ötlet. Nem tudok sem a blog.hu, sem a postr.hu oldalak blogjainak adminfelületén szöveget beilleszteni a vágólapról a posztok szövegmezőjébe. Ctrl+V nem csinál semmit. A posztok címsorába, és például ide a komment ablakba tudok beilleszteni, de nem Controllal, hanem normális jobb klikk / beillesztés egyszerű szövegként, stílusban. Megolvastam mindenfélét, találtam sok mindent a Ctrl funkciók esetleges problémáiról, de esetemben egyik sem volt segítség... (Pesten tegnap működött ez a funkció, ott T-com netre voltam felcsatlakozva, itthon viszont mobilnet van. (Mert erre is volt találat a kereséseim folyamán, de ez sem segített) Chrome és Firefox alatt is ugyanez van. A windowsos gép működik ahogy kell. Miután a címsorokba tudok másolni, ezek szerint maga a vágólap "működik", a blogoldalak szövegmező része nem akar együttműködni az Ubuntuval. Lehet ez? (Igaz, pesten, a másik netkapcsolatnál működött, bár ott sem elsőre, de ott megoldódott. Itt meg nem, pedig a létező összes mentési és másolási variációt kipróbáltam már. ) Elmegyek aludni, mielőtt megüt a guta. De ha van ötlet, szívesen veszem reggel is. :/

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.23. 00:48:57

@Thoreau: hello, nem tapasztaltam még ilyet, de feltettem a kérdést az ubuntu help listán, hátha jön valami válasz, konstruktív, ha van valami kommentelem

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 07:19:34

@pingwin: Hajnalra megjavult. (Mert persze nem feküdtem le.) Találtam arra utalásokat valami fórumokban, hogy a két CTRL gomb ugye nem egyenértékű. Anikor irtam, egyik sem volt jó (vagyis maga a beillesztés nem működött). Aztán végigzongoráztam az összes lehetséges beálltani valót az Ubuntu villáskulcs/fogaskerék ikonja mögött (legalább már tudom tényleg miket lehet állítani) és most jobb Ctrl gombal működik. Ballal nem, de ezt már kibírom. Viszont rádugtam a régi Epson nyomtatóm, rögtön felismerte, felkínálta hogy akarok -e tesztoldalt nyomtatni, és remekül működik azóta is. :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.23. 09:53:48

@Thoreau: jó is a hajnali forumozás, keresgélés :) gratulálok a sikerhez a lényeg, hogy működik, bár szerintem pont a bal ctrl van többet használatban, amúgy csak copy/paste esetén nem megy, vagy egyáltalán?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.08.23. 10:10:03

@pingwin: Megvan. Ez egy angol billentyűzetes laptop. És a billentyűzekiosztásnál úgy állítottam be, ahogy a windows-nál megszoktam, a bal Ctrl lett a billentyűkombinációkhoz rendelt billentyű. És mint kiderült, ettől "elvesztette" a Ctrl "jellegét" nem is így szerepelt a billentyűzetkiosztásban, hanem "Compose" lett az elnevezése. Most újra átnéztem, és átrendeztem, most már jó, csak meg kell szokni persze. :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.23. 10:17:32

@Thoreau: mindig tanul valami újat az ember, ilyeneket ki szoktam posztolni, egyrészt, hogy ha megint belefutok tudjam :) illetve mások okulására

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.25. 08:12:24

én egyszer felraktam 1 linuxot 1 külső winchesterre. Egyből utána még tudtam is használni, de azóta nem is észlelik a gépeim (már a harmadikon van rajta), h ott van valami. 50 gigányi sötét folt a winchesteremen.

yanchi 2014.08.28. 09:18:29

@egy másik répatorta: a Thunderbird simán kezeli Linux alatt a windowsos verzió fájljait, nekem notebookon van úgy beállítva, hogy mindegy, melyik rendszerrel lépek be, ugyanoda tölti le a leveleket, flottul megy az egész.
süti beállítások módosítása