Sárkányvőgy
2014. november 17. írta: Gyökösi Attila

Sárkányvőgy

Ez az írás pont két éves, és szintén kiselejtezésre került valamikor az épp aktuális 'blogátgondolásaim' miatt. De most jól visszarakom ide. (A mindent megőrző háttértároló azért jó találmány...) 

Voltunk kirándulni. Merthogy pár hete megjelent egy tábla az út szélén (szép zöld, hivatalos fajta) hogy "Sárkányvőgy" balra. (Mármint akkor balra, ha otthonról jövünk Pest felé.) És most végre bekanyarodtam meglesni mi is ez...

sárkány1_1.jpg

Hát, nem semmi völgyecske, az bizonyos. (Igazából nem tudom, miért 'vőgy' van a táblákon, gondolom régi elnevezése lehet ez ennek a területnek, sajnos a neten sem találtam semmit erről.) Pár száz méter földutas autózás - szigorúan egy nyomú út persze, drukkolni kell ne jöjjön szembe egy hummer, mondjuk - után az ember kibukkan egy szép zöld aréna szélén. Az aréna szintén zöld - fákkal-bokrokkal benőtt - dombokkal van körítve. A dombok annyira nem is kicsik, a tetejükről elég szép kilátás nyílik, nem csak a völgyre, hanem a környező falvakra is. Persze ahhoz oda fel is kell jutni, merthogy csalafinta módon alakul a terep, lentről többször is azt hiheti az ember, mindjárt felér, aztán csak újabb "gerincek" tűnnek fel. De persze azért van tetejük.

Ez a látvány fogad, ahogy kibukkan az autó a bekötőútról. (A kép bal oldalán lévő domboldalra caplattunk aztán fel, onnan lőttem a későbbi képeket.)

sárkánycsik.jpg

Ilyesmit lehet látni, ahogy egyre feljebb kapaszkodunk a domboldalon:

sárkány3.jpg

sárkány4.jpg

Aztán fent a tetején már egész szépen "kinyílik" a táj:

sárkány5.jpg

 Ilyen szép őszi időben azért elég sok színes dolgot lehet nézni a kilátáson kívül is:

sb1.jpg  sb2.jpg

sb4.jpg  sb3.jpg

Szóval, akinek van kedve még egy gyors túrára, mindenképp tudom javasolni ezt a helyet. A völgy végében vannak padok, meg valami fedélszerűség is, gondolom nyársazni is lehet ha valaki akar. 

A völgy Penc község és Csővár között van, ha Penc felől megy az ember, akkor a község utolsó háza után kell jobbra fordulni. (Csővár felől persze az első ház előtt kell balra...). Mondjuk a környéken van még szép számmal hasonló hely, ott van mindjárt a pár kilométerrel később következő csővári vár. Ahonnan még ennél is szebb kilátás nyílik, igaz cserébe sajnos még ennél is többet kell felfelé caplatni.

Ui.: Némely képen az égen a foltok nem magasan szálló sárkányok, hanem porszemek a gép belsejében, majd megpucolom. Sárkányt egyáltalán nem láttunk, még fészket sem. Gondolom már elrepültek délre. Pár régi nyom volt, meg pár kupac bogyó, de a tettes a bogyók méretéből ítélve inkább nyúl vagy őz lehetett. Legalábbis szerintem egy sárkány nagyobbat gyártana...

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr636909011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása