Egészséges étkezés újratöltve
2014. november 11. írta: Gyökösi Attila

Egészséges étkezés újratöltve

Ma végre bementem a Burger Kingbe és ettem egy 'Krampusz' burgert a téli kollekcióból. Mert olvasni olvastam már róla több streetfood blogon is, és kíváncsi lettem, csak sosem jött pont jókor szembe egy megfelelő alkalom. Újabban rákattantam a csípős dolgokra, ennek a burgernek meg a majd 20 dekás Angus marhán kívül épp a chili a varázsa, meg a borsos szósz. Nem is volt rossz, sőt, de még mindig a Black Cab 'Cabbie' burgere az igazi kedvenc. Vannak ugyan, akik szerint a hamburger nem magyar és főképp nem egészséges, de erre talán kár is szót vesztegetni. Épp ezért erről még nem is írnék persze, ha nem történik velem ma meg egy olyan esemény, ami épp egy éve már egyszer szinte pontosan ugyanígy megtörtént. (Hmm. Ez rendkívül érdekfeszítő és sejtelmes felvezetés, most kapkodhatom magam a megfelelő szintű folytatáshoz...) 

33_1Filet_Steak_Photo.jpg

Szóval ott tartottam, hogy történt valami. Mégpedig annyi, hogy egy meglehetősen távoli ismerősöm megint megosztott a facebook falon egy pár évvel ezelőtti cikket a manapság kapható étkezési só összetételéről. Nevesül, hogy jóval több kálium-klorid van benne, mint az indokolt és egészséges lenne. (Merthogy az étkezési só az nátrium-klorid kéne legyen.) Ezt a cikket még anno megolvastam, el is raktam magamnak, hogy majd egyszer még jól jöhet. Az itthoni konyhasóm azért nem dobtam ki, de úgy volt, hogy legközelebb talán megnézem a boltban, mi is áll a sós tasakok hátulján. Persze ha nem felejtem el, és nálam lesz az apróbetű-olvasó szemüvegem. De persze nem néztem meg.

Aztán nem sokkal ezután egy másik megosztás is a szemem elé került, egy cikkről, amelyben a top 12 egészségkárosító élelmiszert ismertetik. Ezt is meglestem. És mit ad isten, ezt is (vagy valami nagyon közeli klónját) olvastam már. Valami időhurok lehet itt, vagy mi... A legszebb, hogy mindennek ellenére pont ugyanúgy felbosszantottam magam, mint anno mikor először olvastam vala. Elő is kapartam nagy mérgemben az akkor írottakat, aztán újrafogalmaztam, és most jól a nagyérdemű elé terítem:

A felsorolás kezdődött ugye a szokásos telített és telítetlen zsírsavakkal, meg mindenféle növényi olajjal, amelyek mint tudjuk első számú közellenségek egy ideje. Aztán jött az édes halál, a cukor. Mire kettőt pislogtam, ott tartottunk, hogy kerülendő minden tejtermék, minden gabona, minden nem saját vágású hús…

Rettenet!

Elmondom, hogy vélekedem erről én. Kezdjük ott, hogy akár tetszik, akár nem, az élet bizony egészségtelen dolog. Ha nem így lenne, nem halnánk meg a végén. Ettől még persze érthető, ha valaki minél tovább szeretné nyújtani a határokat, de azért azzal sem árt tisztában lenni, hogy az ember úgy általában bizony már ma is többet él, mint az, az adott testfelépítésű és életmódot folytató állattól elvárható volna.

Néha persze engem is meglebbent az egészséges életmód és étkezés szele. Az rendben van, hogy szándékosan nem eszem műanyagot, nem eszem félkész kajákat, ha nem muszáj. Meg tudom csinálni itthon lisztből és vízből a tortillát, lisztből és élesztőből a kiflit, meg egy sereg dolgot, amit amúgy zacskóban félkészen is be lehetne szerezni. A tojásrántottát szalonnából olvasztott zsíron csinálom, nem olajon, de nem azért, mert az káros, hanem mert a zsír finomabb. A húspogácsa a hamburgerbe csak sózott-borsozott marhahúsból készül (illetve most párszor birkából-bárányból, ha már ennyi szaladgál erre), és nem mirelit húspogácsából. Aki ismer, tudja hogy volt ugye sajtkészítői kiruccanásom is, pár hónapig rengeteg bio juhsajtot is csináltam és ettem. Sok gyümölcs, nyers zöldség. Nem iszom szénsavas műitalokat, és igyekszem ellenállni minden színes csomagolású és aktuálisan reklámozott csodaterméknek. Szóval, amire lehet, arra odafigyelek. De ez a top 12 cikk azért rendesen „át van esve” a ló másik oldalára. Innen már tényleg csak egy lépés a fényevés. 

Úgy érzem, kergetünk ezzel az egészséges táplálkozással egy idealizált képet, ami egy valójában sosemvolt aranykort vizionál. Úgy teszünk, mintha az ember eredendően tiszta és egészséges dolgokat evett volna csak, ami azonban az idők folyamán elromlott, és ezért van most annyi nyavaja meg modern betegség. Pedig az is lehet, hogy pusztán azért van, mert anno csak igen kevesen érték meg mondjuk a 40. szülinapjukat, ezért aztán idő sem volt mindenféle bonyolult betegség kialakulására. Ne felejtsük, az emberré válás kezdetén, a bronz vagy akár a vaskorban 20-25 év körül volt az átlagos élettartam! Még a XII.-XIII. században is csak 30 év körül volt a születéskor várható átlagélettartam, egy 60 éves ember akkoriban még tényleg vén bölcsnek számított. Szóval nem biztos hogy a megváltozott táplálkozás a fő oka a problémák jelentkezésének, hanem az, hogy megérjük e problémák kialakulását.

Azt se feledjük, hogy a régi időkben mondjuk minden 3 vagy épp 5 gyerekből csak egy élte meg a 10. születésnapját. A többi megfagyott télen, vagy éhen halt, elvitte a himlő, vagy megette egy tigris. Szép, vidám, egészséges világ lehetett valóban. Innen már csak egy ugrás a védőoltások és az egész modern orvoslás elutasítása. Merthogy bizony sokan mondják, hogy ezek csak a gyógyszergyárak érdekeit szolgálják, és nélkülük sokkal boldogabbak és egészségesebbek volnánk. (Épp most olvastam egy cikket a gyerekeiket imával gyógyító idiótákról.)

De elkalandoztam, bocsánat.

Szóval, most valahogy úgy érzem, hogy a jelenlegi helyzetünkben próbálunk visszatérni valami korábbi, ősibb állapotba, miközben ezt a jelenlegi színvonalat és életnívót meg sem közelíthettük volna, ha a most olyannyira vágyott régi stílusban éltünk volna tovább. Szidja mindenki a nagyüzemi termelést, a növényvédelmet, a vegyszereket. Közben pedig pontosan lehet tudni, utána lehet nézni, hogy egy adott népesség ellátásához mennyi élelmiszerre van szükség és azt mekkora területen lehet a hagyományos módon megtermelni. Lehet találni érdekes tanulmányokat akár csak a magyarországi népesség alakulásáról, arról, hogyan hatott a Kárpát-medence népességére, amikor olyan népcsoportok olvadtak be a magyarságba, akik értettek a földműveléshez.

Na. És hogy mit akarok ezzel mondani?  Leginkább azt, hogy együnk bátran bármit, amihez kedvünk van. Figyeljünk oda a minőségre és kerüljük a teljes egészében „mű” dolgokat. De ha arra vágyunk, főzzünk és együnk tojást, húst, tejet. Süssünk gabonából kenyeret, igyunk alkoholos italokat. Együnk sok csokoládét. Mert ezek mind finomak. 

És a végén mindenképp meghalunk. 

Ui: A képen nem hamburger van, mert az összes krampuszburgeres képet már rommá posztolták a kajás blogok. De ez ugyanolyan egészséges és minimum ugyanolyan finom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr726888653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixynor 2014.11.12. 09:41:14

No persze, én is számosszor találkozom olyannal, hogy valami az egyik percben kurva egészséges a másikban halálos bűn. Az ilyen posztok mögött mind mind sajátos érdekek állnak épp ezért teljesen felesleges bárkinek is ebbe belelovalnia magát. Épp ésszel pont úgy kell eljárni, ahogy Te is írod, kerülni a tényleg mű-t, de ezen felül nyugodtan lehet fogyasztani bármit mértékkel.

hekhekhekhekkinen 2014.11.12. 16:21:42

Aki nem eszik ma egészségesen, az igénytelen proli.
Abban a szerencsés korban élünk, amikor az egészséges táplálkozás nem luxus.
100 évvel ezelőtt még sokan örültek, ha jut étel a tányérra.
Ma még ebben az országban is futja egy ember átlagbéréből naponta 33 kiló kenyérre.
Éppen ezért aki tömi magába a krumplistésztát kenyérrel és dagad mint a disznó, az nézzen magába.

2014.11.12. 16:31:13

Isten Áldja a Cikkírót ! A legnagyobb élvezettel olvastam maliciózus sorait. Először is coming out-olok: én is notórius diétázó vagyok, mert mindig jobban éreztem magam vékonyan és valljuk be, ha 47 évesen ülőmunkával mindig akár csak normálisan reg-eb-vacs-olnék nem 55 kiló lennék DE !!!!!!! Attól még elvből lázadok a hülyeségek ellen, különösen imádom a táplálék kiegészítő misztikumot és a-mi-a-tuti-diéta rémálmot ! Az ember évek során szépen kitalálja, hogy mit és mennyit, tudja, hogy mi az ami már tényleg nem (nekem az imádott gumicukor, ezzel az erővel már nájlon zacsit is rághatnék egy málnaszörpbe mártogatva), és mi az ami ejnye-bejnye de bizonyos alkalmakkor búfelejtésre ünneplésre megengedhető (jajj nekem imádom a fornettit, tudoooom, tudooom, cserébe kitagadtam a krumplit és a rizst, a tésztát meg nem szeretem, mákomra).
És való igaz. ez csak egy iparág, egészségipar, hihetetlen humbugok, hogy alliteráljak, és a kedvenc táplálék kiegészítőim, mert ugyi a mai táplálékokban már annyi tápérték meg vitamin, hamm bekapja 4-5 kapszulácska ez-az-amaz és minden tuti !!!! anyán borogasss és nyelik is a népek !!! És fő kedvencem ebben is a nuskin aki e világon egyedül képes mérni az antioxidáns szintedet, és ha az alacsony istenirgalmazz, rákos leszel, hacsak nem veszel egy tuti......és nem is fojtatnám !
Szóval köszönöm, hogy tollat ragadtál és elméset kanyarítottál !

blogszerkesztő · http://dietmaker.blog.hu 2014.11.12. 16:38:09

egyet értek a cikkel részben egészben. mondjuk ezt a rengeteg olcsó kaját, amit lehet kapni a modern gazdaságnak köszönthetjük, ami tönkre teszi az emberek egészségét, de, ha ez nem lenne, akkor maradna a rengeteg éhező ember. egyik se jobb a másiknál, az egyetlen megoldás erre, hogy megtanulják az emberek, mit raknak a tányérjukba és akkor étkezés szempontjából egy boldogabb világban élhetnénk.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.12. 16:40:54

Igaza van a bloggernek.

Azért az közkeletű tévedés, hogy annak idején a 60 éves ember már vénnek számított, és a csodájára jártak... annak idején is jócskán voltak akik megérték ezt a kort... A régi rómaiak (tehát még régebben) kifejezetten a 60 éves kortól számították az öregkort. Tehát számukra az volt senex, aki már több mint 60 éves...

Túrós (törölt) 2014.11.12. 16:53:35

NADE!
Most hagyjuk azt hogy sportosnak meg izmosnak meg stb nek kéne lenni, mondjuk csak azt hogy aki elhízott annak nemjó. Ekkor viszont bejön az az élet disznósága hogy valaki genetikailag olyan hogy akármi szemetet eszik akármikor sosem hízik el (kvázi neki ez sosem lesz probléma, ennyive sokkal könnyebb az élete) a másik valaki meg muszáj hogy egész életén keresztül erre figyeljen ha nem akar kövér lenni.

Márpedig ki akarna az lenni ...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.12. 17:23:08

@Túrós: Az élet igazságtalan. Viszont, ha mégis túljársz az eszén, és a fránya genetika ellenére győzelmet aratsz, az mekkora királyság már. :D
(Mondjuk én még harcolok, a győzelem még odább van.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.12. 17:24:18

@drlover: Köszönöm-köszönöm. Küldenék is hálából egy zacskó gumimacit, ha tudnám a címed. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.12. 17:28:01

@Hoppácska: Lehet. Anno én utána olvastam a korábbi korok adatainak valamennyire. Az antik (különösen a görög poliszok virágkora) világ sok tekintetben fejlettebb és egészségesebb volt az azt követő európai középkornál. Az azért tényleg hamar felfalta az akkor élt népességet.

midnight coder 2014.11.12. 17:28:08

Igazából a dolog ott kezdődik, hogy az evolúció eleve úgy működik, hogy a mutációval és a keveredéssel létrejön egy rakás kombináció, és ezek közül az életképesek tovább szaporodnak, az életképtelenek meg nem. Dédapáink idején még született 8 gyerek, ebből megélte a felnőttkort úgy 3-5 - akiket még megtizedeltek a járványok, háborúk. Ma viszont születik úgy 2-3 gyerek, és hála az orvostudománynak kb. 100% fel is nő. Az esetleges problémákat pedig szépen tovább örökíti.

Ami nem azt jelenti, hogy a korábbi verzió annyira jó lett volna. Viszont előbb-utóbb az emberiségnek lépnie kell, mert az átlagpolgárba már a születésekor be kell majd építeni egy fél laboratóriumot csak azért hogy életben maradjon.

midnight coder 2014.11.12. 17:30:45

@Thoreau: Attól függ, patrícius voltál, vagy plebejus, esetleg rabszolga. Az történelmet persze az előbbiek írták. Persze a római patríciusok sem voltak annyira jó helyzetben a jó kis nehézfém alapú gyógyszereikkel és édesítőszereikkel.

Túrós (törölt) 2014.11.12. 17:32:33

@Thoreau: erről beszélek, aki olyannak születik az a folyamatos megfelelés és egyéb harc mellett ezzel is harcolhat. Én nem vagyok kövér, de hajlamos vagyok rá, és enni is szeretek, de vagy 7-8 éve folyamatos lemondásban és öngyilkolászásban élek hogy megmaradjak nagyjából ideális súlyban

midnight coder 2014.11.12. 17:59:50

@eßemfaßom meg áll: Azért erre alapozva elég bátor dolog lenne messzemenő következtetéseket levonni a római átlag rabszolgára nézve.

midnight coder 2014.11.12. 18:00:30

@eßemfaßom meg áll: Azért erre alapozva elég bátor dolog lenne következtetést levonni a római átlag rabszolgára nézve.

Shopping 2014.11.12. 18:25:15

Miért kéne koplalni???
Egyél amennyit akarsz!!--- csak ne felejts el annyit mozogni hogy el is égésd a sok kalóriát !! Az élsportolók is zabálnak egész nap-- mondjuk ők nem lusták lemozogni.
És te?

PS: ja, és csak olyat egyél amit a szervezeted "értelmezni" tud ( vagyis hasznos a számára) chips, gumicukor, kóla, stb. mind haszontalan a szervezetnek, -akkor minek ennél ?

Kitinkutikula 2014.11.12. 18:32:37

Tetszett az írásod, jók a meglátásaid, de ha tudományosan alátámaszott tényekre vagy kiváncsi az egészséges táplálkozással kapcsolatban, a neten keringő katyvasz helyett, akkor ezt akönyvet ajánlom számodra: www.jaffa.hu/konyvek-reszletek.php?konyv_id=2597

Beer Monster 2014.11.12. 20:06:00

@garferi:
Na ez aztán a hiteles javaslat.

Beer Monster 2014.11.12. 20:07:05

Ez az ember egy sarlatán, hogy értsd, mire gondolok.

midnight coder 2014.11.12. 20:49:58

@Beer Monster: Igazából mind az. Ha a matematikusok úgy dolgoznának mint a táplálkozástudományi szakemberek (és itt nem az önjelölt zsenikről beszélek mint Norbi és társai) akkor a pi értéke folyamatosan ingadozna mínusz öt és plusz százharminc között. A tojás volt már az egészséges táplálkozás alapja, majd olyan méreg amit a kémeknek javasoltak ciánkapszula helyett, majd ismét kiderült róla hogy egészséges... Az a tudomány ahol egy ilyen dolog megítélése ilyen sűrűn változik, az nem tudomány hanem kóklerség. Ma azt mondják, hogy nyers zöldségeken kellene élni mert az milyen egészséges, de lehet hogy 5 év múlva valami nagyokos rájön hogy mégsem mert hosszú távon rákot okoz, vagy impotenciát, vagy ki tudja mit.

Beer Monster 2014.11.12. 20:53:40

@midnight coder: Valami rossz forrásból tájékozódhatsz. Ilyesmi információi, főleg állításai a tudománynak nem voltak.

eßemfaßom meg áll 2014.11.12. 21:06:45

@garferi: paleolit étrend a tudományos nemkatyvasz

megvolt a mai fetrengveMUHAHAAA

eßemfaßom meg áll 2014.11.12. 21:09:14

@midnight coder: "Ma azt mondják, hogy nyers zöldségeken kellene élni mert az milyen egészséges, de lehet hogy 5 év múlva valami nagyokos rájön hogy mégsem mert hosszú távon rákot okoz, vagy impotenciát, vagy ki tudja mit. "

már az ösember is rájött hogy répán nem lehet élni, nem hobbiból kezdett el mamutra vadászni és arra is rájött, hogy a nyersmamutnál jobb a sültmamut.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 21:19:37

Kezdetben vala a konyhasó (NaCl)

Látták az emberek, hogy ez jó.

Majd jöttek a táplálkozás-nácik, és lebaszták az embereket, hogy ne egyenek annyi nátriumot.

Az emberek elkezdték követelni a "light" konyhasót, aminek CSÖKKENTETT (!) a nátrium tartalma.

A gyártók megteremtették a csökkentett Na tartalmú asztali sót.

A csökkentett Na tartalmú sóban azért van kevesebb nátrium, mert egy részét lecserélik káliumra.

Erre a hálátlan fogyasztó kitalálta, hogy azért rakják a sójába a káliumot, mert meg akarják mérgezni vele.

Az embereknek semmi se jó.

szamaritánus 2014.11.12. 22:11:42

@Shopping: az elsportolok nem zabalnak egesz nap.

Beer Monster 2014.11.12. 22:58:10

@polyvinyl: Hát ilyen marhaságot nem a fogyasztók szoktak kitalálni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 23:09:19

@Beer Monster:

Ez mondjuk igaz, inkább a hülye gyártó sulykolta az emberek fejébe, hogy mekkora királyság a "light" konyhasó :)

Beer Monster 2014.11.13. 21:48:01

@polyvinyl: Látom, értesz hozzá...

Ha már utánaolvasol a történetnek, miért nem foglalkozol az élettani okokkal?
süti beállítások módosítása