Zászlók, avagy ismerjük-e a bolygónk?
2014. szeptember 01. írta: Gyökösi Attila

Zászlók, avagy ismerjük-e a bolygónk?

A Wikipédia szerint: "A zászló egy rúdra rögzített, meghatározott színezésű illetve mintájú vászondarab, mely árbocon (keresztrudas zászló) vagy rúdon leng, és a rúdra van rögzítve. A zászló alakja általában téglalap, de előfordulnak más formák is. Eredeti rendeltetése katonai volt, a csapatok azonosítására és vezénylésére használták." Ezt persze nagyjából mindenki tudja lexikon nélkül is. Viszont azt, hogy mondjuk jelenleg hány országzászló lehet a világban, jó eséllyel néhány zászló fanatikuson kívül senki nem tudta. Én sem. Egész a mai napig.

flags.jpg

Merthogy a kezembe akadt egy most megjelent könyvecske, amolyan kislexikon -féle. A könyv méretre ugyan kicsi, de vastagságra nem, ugyanis több mint 330 oldal terjedelmű. És nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bemutatja a világ összes jelenlegi (2014 július) országának zászlaját és címerét, sőt, rövid történetét is.

És ez még nem minden! Mert bár jó eséllyel csak igen kevesen hallottunk mondjuk az Athosz-hegyi Köztársaságról, a Cabindai Köztársaságról, vagy épp Niue Köztársaságról, de a legtöbben a Szuverén Máltai Lovagrend-ről is azt gondoljuk, hogy egy rég elmúlt történelmi epizód csupán. Ráadásul ebben a könyvben az állandó lakossággal nem rendelkező – de saját zászlóval igen! - területek is helyet kaptak, olyanok mint a Baker-sziget, vagy épp a Palmira-atoll.

niuecrab.jpg

A Niue Köztársaság persze ismert lehet a macska, sőt kutya méretű kókuszrákokról. Amelyek egy része még fára is tud mászni. Mi tagadás, sokunknak szokni kéne a kertünk végében bulizó hatalmas rákokat...

Azt gondolom, a földrajz és az utazás, a felfedezés iránt rajongó vagy akárcsak érdeklődő olvasók számára kihagyhatatlan ez a könyvecske. És most ne gondolja senki, hogy ezek a sosem hallott országok mind a világ másik felén vannak, ember nem járta dzsungelek mélyén és kalózok nyomát őrző homokos partok mentén. Nem! Van jó néhány európai terület is, amelyről én például még sosem hallottam.

A zsebkönyvben tömören, de a kellő alapossággal van leírva az adott területek kialakulásának története, és valóban érdekes, sokszor szinte hihetetlen adatokat tudhatunk meg belőle. Élő példája egyébként annak, hogy a nyomtatás azért még nem felesleges dolog, és a hagyományos könyveknek is van létjogosultsága. Mert bár ezek a területek, köztársaságok, zászlók persze az interneten is megtalálhatóak, csak épp soha nem keresnénk ezeket, hiszen nem is tudunk a létezésükről...

Igaz, a könyv nélkülözni kénytelen az internet interaktivitását, a neten azonnal elérhető képek és videók garmadáját. Én azt csináltam, hogy a könyv első átlapozása után odaültem vele a gép elé, és az összes ismeretlen terület nevét – miután a könyvből elolvastam mit kell tudni róla – szépen bepötyögtem a keresőbe. Nagyon jó móka, valóban egy (illetve sok) új világ tárulhat fel a szemetek előtt! 

konyv1.jpg

Nem mellékesen a könyvben megtalálható egy külön jegyzékben minden főváros és székhely, valamint minden egyes országnál a területi és lakossági adatok. Lapozgatása közben ráébredhetünk arra, hogy a nagy gyarmattartó országok milyen sok kapcsolatot ápolnak még napjainkban is korábbi gyarmataikkal. De megtudhatjuk azt is, hová tartozik az Antarktisz.

Szóval valóban érdekes olvasmány. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a világunk valójában kicsi és szűk. Mindent tudunk róla, és igazából semmi felfedezni való nincs már benne. Aztán, amikor utazásról, nyaralásról kezdünk tervezgetni, csupa sablonos ötlet jut csak eszünkbe.

Pedig mehetnénk Saint Kitts és Nevis államszövetségbe:

Stkitts-view-lookingatsea.jpg

Vagy épp Saint Lucia-ra:

stlucia3.jpg

De a Vanuatu-i Köztársaság is szép ilyenkor:

vanuatu.jpg

Ha elegünk van a melegből, Guernsey Korona Állam hűvösebb és jóval közelebb is van:

guernsey.jpg

Ugye, hogy kezd izgalmas lenni?

Ha inkább városokat járnánk, ellátogathatunk mondjuk Melilla Autonóm Tartományba:

melilla.jpg

vagy a festői Svalbard Autonóm Területre:

Svalbard-Islands_JW-DL2JRM_JW-DO6XX_DX-News.jpg

Szóval, a lehetőségek és a meglepetések száma szinte végtelen. Mindenki találhat vérmérsékletének és hangulatának megfelelő ismeretlen országot... 

A könyv egyébként a Cser kiadó gondozásában, Balogh László munkájaként jelent meg épp most, és a legjobb áron alighanem a kiadó oldalán lehet beszerezni. (De persze minden nagyobb könyvesboltban, és netes könyvkereskedésben is elérhető.) És hogy hány országzászló is van a könyvben? Hát, inkább nem árulom el. Számoljátok össze magatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr366656725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedvenc zászlóim 2. – Kiribati 2014.09.02. 19:47:57

Szóval igazából Kiribati-szal (a kedves kis ország nevét ugyanis [kiribasz]-nak kell ejteni) szerettem volna kezdeni a sorozatomat, mert ez a zászló a kedvencem.   A zászlók világában nem szokatlan sem a madár, sem a hullámvonal motívum, a Nap pedig ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.09.02. 20:25:26

"Guernsey Korona Állam"

Ez a megfogalmazás az ajánlott könyvből való, vagy saját alkotás? Tudom, hogy a bailiwick/bailliage, mint közigazgatási egység nehezen fordítható egy szóval magyarra, de semmiképp nem önálló államisággal rendelkező terület.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.09.02. 20:49:04

@¿Qué tapas hay?: A könyvből, persze, hiszen számíthattam rá, hogy ha változtatok rögtön belémköt, izé, vagyis kiigazít egy kommentelő... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.09.02. 21:03:23

Nem mellesleg a könyv telis-tele van mindenféle ravasz és számomra fura "állam-képződménnyel". Főképp Ausztrália és Óceánia van teli egészen fura, többé-kevésbé független állammal, persze ezek általában egy-két sziget méretűek csak.
A másik érdekes momentum, hogy a korábbi nagy gyarmattartó országok valójában mennyi apró kis hídfőt tartottak meg szerte a világban.
A harmadik pedig persze az, hogy itt európában, pláne ebben a keleti felében, micsoda nyűgös dolog egy-egy területnek, országrésznek akárcsak részben önrendelkezést kapnia. És mennyi hely van a földön ahol ez jóval kevesebb fejtörést okoz. (Értem persze az okokat, mondjuk az egészen eltérő kiindulási helyzeteket, de akkor is fura.)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.03. 02:44:45

A szerzőnek javasolnék még egy igen hasznos olvasmányt:

mek.oszk.hu/01500/01547/

Talán még hasznosabb is, mint ez a zászlós izé.
De mindenképpen jobban ráfér.

A nép fia 2014.09.03. 10:23:58

@Thoreau: Nekem semmi bajom nem volt a cikkel, sőt, egy-két "országra" rá is kerestem. Viszont elég nehezen bírod a kritikát. :)

ZZZZ 2014.09.03. 11:31:56

A Guernsey-hez csatolt kép...Sark szigetén készült...közigazgatásilag Guernseyhez tartozik és nem Jerseyhez, de azon belül is önrendelkezése van.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.09.03. 12:51:17

@ZZZZ: Ami azt jelenti, hogy ez aztán a dupla-dupla csavar... :D

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.09.03. 13:00:36

@A nép fia: Ördögöd van! Ugyebár alapesetben teljesen nyilvánvaló, hogy nálam jobban igazán senki nem tudhat semmit. Azonban időnként, ha épp kegyes hangulatomban vagyok, megtekintem a posztomra érkezett kommenteket. És bizony volt már arra példa, hogy valamely - általam azóta sem tökéletesen feldolgozott - különleges és megmagyarázhatatlan esemény folytán egy még nálamnál is okosabb (?!) hozzászóló építő jellegű konkrét tanácsát találtam a posztom alatt.
Viszont a fenti egyszerű hozzászólás a helyesírás témakörében semmiképpen sem tekinthető ilyennek. Ez a szokásos, minél-több-posztolónak-szóljunk-be-minél-rövidebb-idő-alatt metódus. És ezt valóban kevéssé jól viselem.
(A kommentelő által linkelt mű rémesen unalmas cselekményvezetésű, és alig van benne kép. Ilyesmire nem pazaroljuk a drága időnk!)

¿Qué tapas hay? 2014.09.04. 23:38:49

@Thoreau: Akkor jó. Klassz, ha egy mondattöredék alapján a helyére lehet tenni a könyvet.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.09.05. 11:09:58

@¿Qué tapas hay?: Ugye? Nem kell bajlódj a jobb megismeréssel, átolvasással... :D (Ezek úgyis a gyengék fegyverei, mint tudjuk.)
süti beállítások módosítása