Azok a boldog békeévek...
2014. augusztus 15. írta: Gyökösi Attila

Azok a boldog békeévek...

Szóval felmerült, hogy mi is ez a fekete-fehér városfénykép, meg antik írógép itt a blogon meg a blog facebook oldalán. Az úgy van, hogy biztos sokaknak van "kedvenc korszaka", vagyis egy olyan időszak, amikor a legszívesebben élt volna.

article-2217113-157B0C64000005DC-836_964x759.jpg

Ez lehet a Kádár rendszer épp úgy, mint mondjuk a felfedezők kora, nyilván mindenkinek a habitusától, érdeklődésétől függően. (No igen. Van olyan barátom, aki azt mondja, ez inkább attól függ, hogy kinek milyen korszakról, időszakról vannak kellemes emlékei a mélyben... én viszont kevésbé hiszek a lélekvándorlásban, a generációk alatt felhalmozódott emlékekben, szóval ezzel a lehetőséggel most nem számolok.)

Az esetek túlnyomó többségében ezeket a kedvelt korszakokat film- és irodalmi élményekből ismerhetjük, ezek alapján döntjük el, hogy szeretnénk-e ott élni. Ez persze nyilván nem teljes kép, sőt, határozottan idealizált, de ez végül is annyira nem fontos talán...  Az én esetemben ez a korszak valamikor az 1920-as, 30-as évekre tehető. És ráadásul valahova New York környékére.

1-52eme-Rue-New-York-Photo-William-P.-Gottlieb.jpg

Az esős aszfalton visszatükröződő neonok fényébe szerintem vagy 10 éves korom óta szerelmes vagyok... Vannak ilyesmiről egész kisgyerekként bevillanó képeim, pedig amúgy nemigen emlékszem a gyerekkori dolgaimra.

Igen, ez az időszak a dzsessz és a swing kialakulásának és térnyerésének időszaka, meg persze a szeszcsempészeké, meg a klasszikus gengsztereké. Már legalábbis a filmek meg a könyvek szerint. És én is tudom, hogy ezek mellett ott volt a rengeteg koldus, nyomor és szegénység. De akkoriban kezdett "modernedni" a világ, voltak már használható autók, liftek, rádiók, neonok... 

Azt ugye látjuk, hogy a mai világ sem fenékig tejfel, főképp a szegényebbeknek nem. Ez nyilván így volt akkoriban is, sőt. A mi mostanában folyamatosan nyirbált demokráciánk még mindig sokkal-sokkal nagyobb, mint anno lehetett. (Igaz, nem is koldusként szeretnék visszamenni az időben oda...) Ugyanakkor az elképzeléseim és mindenféle irodalmi- és filmélményeim szerint akkoriban volt még a világban egyfajta báj, egyfajta stílus. Ez egyébként a két háború között készült magyar filmeben is tetten érhető. És ez ma már nemigen található. 

Aztán, hogy ez így volt-e, és ha igen akkor ez jó volt-e, annak eldöntése már igencsak meghaladja egy poszt kereteit. A lényeg, hogy nekem ez a kedvenc időszakom. És miután most végre otthon is sikerül apránként erre hangolni a dekorációt meg az enteriőrt, adta magát, hogy végre a blogot is ilyen külsőbe öltöztessem.

Websiteff.jpg

Akkoriban még voltak igazi hősök, mondjuk C.W. Briggs... 

Szóval ezért...

Ettől még persze innentől nem csak 1925-ös amcsi témák lesznek a blogban, bár én igazából azt sem bánnám. Lehetséges, hogy minden összefügg egyébként, mert az sem lehet teljesen véletlen, hogy mondjuk itt Pesten is a régi, épp ekkortájt épült utcák, üzletek, bérházak amik a legjobban megfognak.  És ezekről még írnivaló is akad... 

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr626605393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása