Otthon vagy - Clock Cafe
2014. augusztus 28. írta: Gyökösi Attila

Otthon vagy - Clock Cafe

Pár napja írtam egy posztot a "hely szelleméről" A Black Cab kapcsán. Már akkor is motoszkált a fejemben, hogy ismerek én egy másik helyet is, amelyik hasonlóan barátságos kiszolgálást nyújt, ráadásul valóban otthonosan van berendezve, olyannyira, hogy rendszeres jelenség, hogy akik egy korai gyors vacsorára ugranak csak be, még éjfél körül is ott üldögélnek, mert képtelenek elszakadni a hely varázslatos atmoszférájától... Az alábbiakban ép ezért nem is a konyháról írnék, erre is sor kerül majd még, hanem a berendezésről, a Hangulatról. (Nagy 'H' betűvel, igen...) 

clock1.jpg

Bizony, van ilyen hely, méghozzá Budán, a Déli pályaudvartól nem messze. A neve Clock Cafe. Az 'óra' előtag esetükben a névben nagyon nem véletlen, a hely több száz különböző órával van dekorálva. Ezek egy része jár is, bár a legtöbb csak dísz, igaz, jó részt ezek is működhetnének, de a több száz óra folyamatos felhúzogatására alighanem külön személyzet kellene. (A téli-nyári átállításról nem is beszélve.) Persze nem csak órák vannak a falakon, hanem különböző rajzok és grafikák is, mondanom sem kell, ezek is órákat ábrázolnak... Van még régi rádió, lámpa és kismillió használati tárgy. Érdekes módon a hatalmas mennyiségű régi és régies dekoráció ellenére még sincs múzeum vagy romkocsma hangulata a helynek, sokkal inkább az elegancia és az otthonosság ami eszünkbe juthat róla.

A berendezés a klasszikusnak mondható "angol pub" zsáner ismérvei szerint lett kialakítva, tölgyfa bútorok és falborítás, igényesen kárpitozott, süppedős-kényelmes, box szerűen kialakított szófák és padok a falak mellett. És nagyon-nagyon udvarias, de mégis családias kiszolgálás, ahol tényleg figyelik a vendégek minden rezdülését, itt nincs olyan, hogy az ember hosszú percekig próbálja elkapni a pincér pillantását, ha rendelni vagy fizetni szeretne. 

clock3.jpg

A Clock ugyan már jó néhány éve létezik, de az idei év elején született újjá. A korábbi üzemeltetők be akarták zárni a helyet. Azonban a személyzet néhány tagja összefogott, és - a mai bürokráciát ismerve - bravúrosan rövid idő alatt alapítottak egy céget, beszereztek minden szükséges engedélyt, és átvették az üzemeltetést. A belőlük áradó akarás, a szakma és a hely iránti szeretetük ami most működteti és ilyen varázslatos hangulattal tölti meg a Clock Cafét. Hogy üzletileg mennyire lesz megalapozott a lépés, az persze majd csak később dől el, egyelőre az ilyen módon induló vállalkozásoknál megszokott "nagyon sok munka - nagyon kevés pénz" arány áll fent, de a lelkesedésük még töretlen, és azt gondolom, ez, ami igazán számít.  

clock2.jpg

Az étterem kialakítása lehetővé teszi, hogy akár 10 vagy épp 30-40 fő számára is szeparált vendégrészt biztosíthatnak anélkül, hogy az éttermet a betérő vendégek előtt zárva kéne tartaniuk. Ez is fontos szempont itt, lassan kezd kialakulni egy törzsközönség, visszajáró vendégek (őket természetesen már keresztnevükön szólítja a személyzet!) és mindenképp igyekszenek elkerülni, hogy egy zártkörű rendezvény miatt bárkit is el kelljen küldeniük.

Még persze tart az útkeresés, a végleges étlap a napokban állt össze. És szintén az útkeresést jelzi, hogy igyekszenek többféle programot is szervezni, kivetítőn követhető sportközvetítések épp úgy előfordulhatnak, mint élő jazz koncertek. Aztán hogy ezekből mi marad meg, azt nyilván a közönség fogja eldönteni.

Hogy a menüről is essék azért szó: Korábban a fő vonulatot a különböző sztékek és rokonaik, a hamburgerek képezték. Ezek most is megtalálhatóak a kínálatban, azonban épp az útkeresés és a racionálisan üzemeltethető konyha érdekében a jelenlegi étlap szűkebb választékot ölel át. Persze azért a mozzarella caprese-től a szezámmagos csirkemellen vagy épp a roston sült libamájon át a különböző desszertekig sok mindent lelhetünk. Délidőben van ebédmenü is, ez ráadásul igencsak kedvező áron (990.- Ft) elérhető. Igaz, ezért az árért nem lehet különleges ételsorokat alkotni, de az alapanyagok rendben vannak, ami friss kell legyen, az az is, és alighanem sokkal jobb választás, mintha az utcán kapnánk be egy szelet pizzát egy kólával. Különösen, hogy itt van wifi, tehát akár a kedvenc blogjainkat is olvashatjuk ebéd közben... Az italválaszték abszolút rendben van, nem is nagyon érdemes sorolni, aki itt szomjan marad, az meg is érdemli. 

Szóval, hogy visszatérjek a poszt indításához: van egy hely Budán, ahol valóban kiszakadhatunk a mindennapi gondjaink közül. Barátainkkal, partnerünkkel, családunkkal egyetemben biztosan jól fogjuk érezni magunkat. És miközben a csíkos kárpitú szófákon ülve merengünk egy lassabb és elegánsabb világról, még órák múltán is folyamatosan fedezünk fel újabb és újabb dekorációs elemeket. Aki kicsit is fogékony erre a milliőre, a letűnt korok míves tárgyaira, az eleganciára, a finom italokra, semmiképpen se hagyja ki. Igazából ezt a helyet klónozni kéne (vagy legalább franchise-ba szervezni) és minden kerületbe, községbe és faluba kéne egy. Menjetek el, nézzétek meg, és igazat fogtok adni...  

clock0.jpg

Van persze honlap és facebook oldal is, érdemes rájuk pillantani (már csak az ebédmenü miatt is), de a legjobb azonnal elindulni!

1123 Budapest, Nagyenyed u. 3.
+3620/390-74-08 / +3670/324-03-75
Nyitva: H-P: 12-24 SZ: 16-24

Ui: És ha már ennyire erőltetem ezt az otthonosságot, felmerülhet a kérdés, hogy laknék-e a Clock Cafe-ban? A válaszom: bármikor! Mondjuk túl sok ágy nincs a létesítményben, de sorkatona koromban úgyis megszoktam a kanapén és fotelon alvást. (Egy olyan századnál szolgáltam, ahol nem volt hálókörlet - mindegy, hosszú történet, meg régen is volt...)

A bejegyzés trackback címe:

https://halakjelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr496642407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása